Vučić o glasanju za rezoluciju o Srebrenici: Ovo će biti najteža sedmica ikada, od 13. do 17. maja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je težinu predstojećeg tjedna koji će, prema njegovim riječima, obilježiti ključna glasanja u međunarodnim tijelima, uključujući Opću skupštinu UN i Vijeće Europe.

Ova glasanja, kako je naglasio Vučić, mogu imati značajne posljedice za regionalnu stabilnost i međunarodne odnose.

Vučić je, tijekom obilaska pripremnih radova za izgradnju kompleksa “Ekspo 2027” sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, u neformalnom razgovoru istaknuo važnost nadolazećih događaja.

“Od ponedjeljka do petka, od 13. do 17. maja, bit će najteža sedmica”, rekao je Vučić, osvrćući se na planirano glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Općoj skupštini UN, kao i o članstvu Kosova u Vijeću Europe.

Dodao je da očekuje objavu kosponzora rezolucije, s Njemačkom kao glavnim i Amerikom kao prvom pomagačicom, 9. maja, te zaključio: “Tako da je 13. maja realan datum, jer teško da će do 10. maja završiti.”

Ova izjava dolazi u kontekstu nedavnog poziva Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na poštivanje Daytonskog sporazuma i očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje izrazile su jasnu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu, dok je ruski veleposlanik podupirao politiku Republike Srpske.

Rasprava u Vijeću sigurnosti sazvana je na zahtjev Rusije, omogućujući članici Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, da iznese stajališta političara iz Republike Srpske.

Ti političari nastoje spriječiti usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na općoj skupštini UN, što dodatno pojašnjava Vučićevu zabrinutost za predstojeće tjedne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79