Vučić o masakru: Dječak je igrao neku igricu u kojoj ima više života. Ne razumije šta je učinio, misli da je za neke heroj

Nakon stravičnog masakra koji se dogodio jutros u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na beogradskom Vračaru, u kojoj je likvidirano devet osoba, a više njih je ranjeno, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsjetimo, masakr je počinio 13-godišnji Kosta Kecmanović koji je išao u školu u kojoj je pucao.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se obraćanja medijima.

Gledajte uživo obraćanje Aleksandra Vučića povodom masakra u Beogradu

“Nisam žurio. Niko danas nije žurio sa izjavama, da sagledamo gdje je sistem pogriješio, a gdje je odgovornost svakog od nas, jer djecu roditeljima da vratimo ne možemo”.

“Dječak od ovog trenutka se nalazi na posebnom mjestu. Biće smješten u posebnom dijelu klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je nepropisno držao i čuvao iako je imao dozvole, uhapšen, privedena je i majka, zbog mnogo priča i mnogo laži koje se šire društvenim mrežama, dužan sam da kao predsjednik govorim o stvarnim odgovornostima”.

“Stravični zločin se dogodio u jednoj od tri najbolje škole u zemlji”.

“Policijski službenici su obavili posao i prije nego što se sve dogodilo. Obezbjeđenje dobro. Čovjek koji je ubijen čak je razmjenjivao poruke sa dječakom. Bio je dobri duh škole”.

“Ne mogu da govorim o imenima, po zakonu, moram da čekam tužioce. Pošto sam slušao i čitao različite priče kako se djeca i roditelji bore za opstanak. Ovdje je sve suprotno. Ovi ljudi su dobrostojeći. Njihova primanja nisu manja od 300.000 dinara (oko 2.500 eura). Riječ je o ljudima koji su bili uzorni, krem dela krem društva. Ljekar i profesor. Otac je napravio jedan prekršaj u životu. Čista biografija”.

“Dječak je u izjavi na čudan način objasnio da je sve to planirao. Pričaju da je prijetio bombama ranije. Molim vas, ne izmišljajte. Nikad nije pretio. On je planirao da baci molotvljeve koktele da niko ne bi mogao da uđe dok ne završi šta je planirao. Međutim, uplašio se poslije prvog koktela, pa je stao”.

“On je tražio od roditelja i u školi premještaj u drugi razred. Bio je najbolji učenik i svi su ga izbjegavali. Tražio je premještaj tamo gdje je imao trojicu drugara i dobro se snašao. Za roditelje nije imao šta da kaže, osim da su od njega tražili samo bolje rezultate. A nešto slabije rezultate je imao samo kad je bio zaljubljen. Ni u novom razredu se nije snašao i odlučio se na monstruozni čin”.

“Čekao je dan i pripremao se. Tri puta je sa ocem bio u streljani. Koristio je zbrojovku 9 milimetara. Bio je dobar strelac”.

“Kada govorite o nasilju, jednom je dobio ćušku na školi glume”.

“Koliko sam puta pogriješio tjerajući dijete da uči više”.

“57+6 – pronađeno je 57 čaura i šest metaka je pronađeno. Četiri okvira po 18 metaka. Otac mu je počasni član jedne streljane”.

“Državne institucije su, možda se slučajno pogodilo, u ovom slučaju uradile svoj posao”.

“Roditelji su očigledno previše brinuli. Nekada se tragedije dogode poput saobraćajnih nesreća”.

“Dva problema vidimo. Jedan je naravno odnos u porodici i šta radi dijete koje nema 14 godini u streljani, a drugi je što vi po shemi koju je nacrtao vidite da je igrao neku vrstu igrice. U tim igricama oni imaju više života. Vidite da on ne razumije šta je učinio. On je za neke na društvenim mrežama postao heroj”, rekao je Vučić.

“Šta možemo da preduzmemo? Djecu da vratimo ne možemo. Možemo da pokušamo, a nikad nećemo znati da li smo uspjeli, bar neku novu nacionalnu tragediju da spriječimo”…

“Daću sebi za pravo da kao predsjednik predložim mjere:

Osim kada je riječ o lovačkom naoružanju, uvođenje moratorijuma za držanje i nošenje oružja u sljedeće dvije godine.

Izvršiti kontrolu rada svih streljana.

Propisivanje pravne odgovornosti licima koja dozvole maloljetnim licima pristup oružju.

Pod šest, ovo je moj prijedlog, a razmislite u Vladi: Danas zrelost nastupa ranije, te je moguće da djeca i mlađa počinju da čine krivična djela – snižavanje starosne granice za krivična djela.

Pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisa medijskih sadržaja.

Uvesti obavezne šestomjesečne testove za narkotike u školama.

Organizovati posebne službe i mobilne timove za vršnjačko nasilje.

Zabraniti pristup sajtovima poput Dark net i slično, gdje se može naći kako izvršiti ubistvo”.

Na kraju, Vučić je zaključio:

“Da smo sve ovo već uradili, teško da bi ovo danas bilo spriječeno, jer je skroz drugačije”.

“Moramo da se postaramo da sačuvamo mlađu sestru ubice”.

“I da spriječimo copycat. Danas smo imali slučaj u školi u Vojvodini koji je pokušao isto”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79