Vučić o napadačima: Ni onaj mali monstrum, ni ovaj veći monstrum neće izaći nikada!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić drugi put se u posljednja 48 sata vanredno obratio javnosti.

Podsjetimo, povod ovog obraćanja je sinoćnji masakr u kojem je likvidirano najmanje osam osoba, a na desetine je ranjeno. Napadač iz Mladenovca, Uroš Blažić (21) je lišen slobode.

O tragediji u osnovnoj školi na Vračaru

“Primićemo još 1.200 policajaca a po jedan ima da sjedi u svakoj od 330 škola… Za to smo našli i obezbjedili 25 milona eura, rekao je Vučić.

“Ovo je napad na cijelu našu zemlju. Izgubili smo mnogo djece, deke i bake su izgubile unuke, majke i očevi svoju djecu. Upravo zato, Amerika kada se suočila 11. septembra sa više hiljada ubijenih, znali su da odgovore. Mnogi drugi su takođe u najtežim trenucima donosili najteže odluke. Poslije ubistva djece svi smo bili u stanju šoka, čak i mi kojima je zadatak da budemo trezveni i odgovorni. Tražili smo motiv i razlog, nemogavši da to pronađemo.

Mi u Srbiji imamo 505.247 učenika, roditelji su sa razlogom zabrinuti, očekuju da im dijete bude sigurno u školi, a onda se pojavi psihopata, monstrum, đavo, zovite kako hoćete. Kako da umirimo roditelje. Nekoliko novih mjera. U narednih 6 mjeseci 1.200 novih policajaca i prebacićemo 1000 policajaca više da provode vrijeme u školama, dok ne dostignemo nivo da su uvijek policajci u školama, time ćemo za 90 posto povećati bezbjednost u školama. To je za sigurnost roditelja, prije svega majki. Zlikovac je uhapšen i više svjetlost dana vidjeti neće – rekao je Vučić.

– U slučaju dječaka sa Vračara bile su priče da li će biti na slobodi, neki su ga čak i branili. Da li ste normalni, ljudi, toliko porodica je zavijeno u crno.

Kad je riječ o provjeri vlasnika naoružanja, Vučić je najavio da slijedi razoružanje Srbije i takve provjere poslije kojih će Srbija ostati na 30.000-40.000 komada oružja, kojeg trenutno ima oko 760.000 a na tu brojku je spušteno sa 900.000 i nešto hiljada. Najavio je provjeru uslova za držanje oružja od vlasnika do vlasnika ali i bitno pooštrene kazne ne samo za one koji ga nesavjesno ili nezakonito drže već i za one koji se bave ilegalnom prodajom i prepravljanjem za dalju prodaju.

Vučić je kazao da policajci i službe ne mogu da stignu da pohapse sve poslije čega se zahvalio svim jedinicama na noćašnjoj akciji u Mladenovcu u potrazi za teroristom.

– Zlikovac je uhapšen i bijela dana neće vidjeti, rekao je Vučić o osumnjičenom za noćašnji masakr u Mladenovcu naglasivši da je riječ o teroristi i terorističkom napadu.

-Ti monstrumi neće pobjeći nigdje. Neće ni izaći nikada i to ljudi trebaju da znaju. Pravde će biti. Ni onaj mali monstrum, ni ovaj nešto veći monstrum.

Vučić zatražio je od MUP-a da što je prije moguće izda moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dvije godine, uključujući i lovačko oružje. Vučić je dodao da što manje cijevi ima, to manje opasnosti za našu djecu i građane.

– Odmah da MUP izda moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dvije godine, uključujući i lovačko oružje.

Nalaže se MUP-u da sve osobe koje imaju nelegalno oružje predaju u narednih mjesec dana predaju to oružje, ili će uslijediti brutalne sankcije.

Vučić je najavio da su ove nesreće koje su se zadesile za nas najveće iako ni teritorijalno ni brojčano nismo velika zemlja i da ćemo morati da primjenimo mjere koje će dati rezultate. On se osvrnuo na roditelje koji strahuju i kažu ja moram da radim, idem na posao, poslao sam dijete u školu a strahuje da će ga vratiti mrtvog.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79