Vučić o situaciji u Crnoj Gori: Srbiji prilično vezane ruke

ДРВАР, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će sutra razgovarati sa patrijarhom Irinejem o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svjetske i međunarodne organizacije u vezi crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumijem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC”, poručio je Vučić gostujući u emisiji RTS-a “Oko”.

Kazao je da su Srbiji ruke prilično vezane i da čini koliko može.

Podsjetio je da više ne postoji državna zajednica, i da Srbija poštuje Crnu Goru kao nezavisnu državu, te i da je ona postala nezavisna 2006. godine, kada su na vlasti u Srbiji bili oni koji ga sada kritikuju zbog navodne pasivnosti.

Na pitanje da li bi situacija bila drugačija da je on bio na vlasti kada je održan referendum o otcjepljenju Crne Gore iz državne zajednice, odgovorio je bez dileme da bi:

“Vodio bih pametnu kampanju, ne bih radio na tome koliko će neko para da uzme sebi sa RTS, ili drugih zemalja iz raznih ambasada ili po hotelima, već bih grizao i borio bi se za opstanak državne zajednice. Milo Ðukanović ne bi dobio ni 50 odsto glasova na referendumu o nezavisnosti, a ne 60 procenata, koliko je dobio, da su postojali ljudi koji su ozbiljno vodili kampanju”, kaže Vučić.

Na pitanje da li bi to uopšte bilo moguće pod okolnostima kakve jesu “pod Ðukanovićem”, Vučić je poručio da on, za razliku od drugih srpskih političara koji uvijek govore da je neko drugi kriv, ne vjeruje u terorije zavjere i da sve neko namiješta, već vjeruje u znanje i rad.

“Nama sada ostaje da poštujemo tu odluku, da poštujemo Crnu Goru, ali isto tako i svoj narod tamo. Gledamo da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom, da smo i ostajemo braća, ali i da hoćemo da govorimo o svom narodu”, podvukao je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79