Vučić objasnio zašto je ponio srpsku zastavu

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku, prilikom usvajanja rezolucije o Srebrenici, ponio zastavu.

Vučić je istakao da je to bila poruka dostojanstva i ponosa, ali i jasan stav da se ne prihvata kolektivna osuda srpskog naroda bez pravednog suđenja.

Rezolucija koja je izazvala žučne rasprave bila je o usvajanju 11. jula kao međunarodnog dana sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Dok su mnoge zemlje podržale ovu rezoluciju, Srbija se izdvojila svojim stavom. Vučić je istakao da je Srbija u gotovo nemogućim uslovima uspjela da se suprotstavi pritiscima i učini ono što je smatrala ispravnim za svoj narod.

“Suviše je teška tema da bi se govorilo o pobedi. Ono što je izvesno jeste da smo u gotovo nemogućim uslovima uspeli da uradimo ono što je dobro za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je odlučio da pokaže poštovanje prema svom narodu i dostojanstvo pred svjetskom zajednicom, noseći srpsku zastavu. Ovakav čin bio je, kako je istakao, odgovor na pokušaje da se Srbija kolektivno osudi, bez pravednog suđenja i bez sagledavanja svih činjenica.

“Mi treba da gledamo šta ćemo da radimo sa EXPOM, kako da mladima olakšamo život, kako da poboljšamo naše zemlje. Mi smo mala zemlja, mi treba da gledamo u budućnost”, poručio je Vučić.

Njegova gesta dobila je i kritike. Drugi su smatrali da je to neprikladno ponašanje u diplomatskim krugovima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79