Vučić: Očekujemo velike pritiske

Najveće evropske sile u potpunosti dijele stavove nove američke administracije i mi očekujemo velike pritiske, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti nakon susreta sa novoizabranim patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

„Nama ostaje da nastavimo dijalog (sa Kosovom) pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka“, kazao je Vučić.

„Ako misle da ćemo se lako odreći onoga što je naše, a što oni ne misle da je naše, moj odgovor je – pravarili ste se“, rekao je Vučić.

“Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji, i sa političkim činjenicama i političkim pregovorima koji nam predstoje, ili onim koje smo završili, sa posjetom Miroslava Lajčaka, koja nas očekuje, o poziciji Srbije, čak i o tome da Kosovo nije uspjelo da prođe i dobije prostor na tzv. Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja”, rekao je Vučić.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je 18. februara, a dan kasnije je ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu. Bio je ovo prvi zvanični sastanak predsjednika Srbije i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić sreo u Patrijaršiji, poslije čina njegovog ustoličenja.

“Govorim prvi zato što se zna čija riječ dolazi na kraju”, rekao je na početku obraćanja javnosti Vučić. Razgovarali su, prema njegovim riječima, o tome kako da se čuva mir i stabilnost, kao i kako da se pomogne srpskom narodu na Kosovu, očuvanje života, ekonomski napredak. “Mislim da po tom pitanju postoji razumijevanje. Ja sam zahvalan što je imao strpljenja da sasluša”, kazao je Vučić. On je rekao da su razgovarali i o Republici Srpskoj, položaju srpskog naroda i crkve u regionu, te o svim pritiscima na Srbiju koji predstoje, i koji, ističe, ne treba nikoga da iznenađuju.

  Pismo jednog dječaka Djeda Mrazu rasplakalo region: "Ne želim da mi donosiš poklone već..."

“U uslovima duboke podjeljenosti svijeta, gdje ne postoji unipolarnost, ni bipolarnost, već multipolarnost, mnogi će pokušati i dati sve do sebe da pokažu svoju snagu i silu na nekom manjem. Naš posao je da gledamo da to ne budemo mi, a da sačuvamo najvažnije i najvitalnije državne i nacionalne interese”, rekao je Vučić. Vučić: Ako crkva i država ne sarađuju, Srbija je laka meta Veoma je važan odnos države i crkve jer kada ne streme zajedničkim ciljevima i ne rade zajedno, “onda je Srbija rastrzana”, kazao je Vučić.

“Iako smo odvojeni jedni od drugih, iz ličnog iskustva mogu reći kada država i crkva streme istom cilju, rade i bore se zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi po brojnim pitanjima“, kazao je Vučić. Dogovoreno je, kako je prenio, da država onoliko koliko pomaže svim drugim vjerskim zajednicama, a svakako po brojnosti vjernicima srpske zajednice snažnije, pomogne obnovi hramova, svetinja, svuda gdje deluje SPC, kako u zemlji, tako i rasijanju, posebno na području bivše Jugoslavije.

“Dogovorili smo i da pokušamo da razumijemo jedni druge i da ono gdje ne mislimo isto, takve stvari rešavamo dijalogom… riječima koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a ne da koristimo rječnik uvreda, napada”, dodao je on.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79