Vučić odustao od protestne note Turskoj: Erdogan mi je objasnio šta je rekao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Leskovcu da je naša zemlja odustala od upućivanja protestne note Turskoj u vezi sa prenijetim stavom o ulasku Prištine u NATO. “Donijeli smo odluku da ne uputimo protestnu notu Turskoj jer sam imao razgovor sa Recepom Tayyipom Erdoganom i on mi je razjasnio šta je on rekao, šta je prenijeto i donijeli smo odluku da takvu notu ne upućujemo”, kazao je Vučić.

On kaže da zbog sukoba u Ukrajini, mnogi vide u globalnoj situaciji mogućnost da riješe pitanje Kosova, a i da mnogi žele ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije.

„Moja poruka, da ne bih ulazio u sve detalje, ako krenu sa tim, iznenadit će se snagom i efikasnošću Srbije. Onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju, to znači da su srušili Vašingtonski sporazum i tog dana saznat će imena više zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova i mi ćemo nastaviti svoj posao dan radimo”, kazao je Vučić novinarima u Nišu.

Podsjetimo, turski predsjednik prošle sedmice je rekao da će njegova zemlja podržati članstvo Prištine u NATO-u, te da im za to nije potrebna ničija saglasnost, a njegova izjava uslijedila je nakon što je Vjosa Osmani zatražila podršku.

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, povodom pritisaka da Beograd uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, da je Srbija već donijela odluku o tom pitanju i da je ta odluka predstavljena javnosti.

“A kako i koliko je to sve teško na dnevnom nivou – o tome neću ni da govorim i to nije posao i briga za obične ljude, jer neću da ih opterećujem onim što je moj posao… Voditi zemlju u ovakvim uslovima nije laka stvar”, rekao je Vučić novinarima u Leskovcu.

On je dodao da bi želio da sačuva Srbiju od svih “vjetrova, sukoba, ratova i velikih problema”.

Govoreći o tvrdnjama na društvenim mrežama da će Srbija biti suočena sa nestašicama hrane i goriva, Vučić je rekao da je najlakše širiti paniku i raditi nešto protiv svoje države.

“To je potpuno nepotrebno”, rekao je Vučić i dodao da ni do sada nije obmanjivao građane o tome kakva je realna situacija.

Odgovarajući na pitanje da li bi, poslije dvije godine pandemije koronavirusa, moglo da dođe do ukidanja mjera i kovid propusnica, Vučić je rekao da će o tome odlučivati Krizni štab ali da on smatra da “nismo daleko od toga”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79