Vučić “ohladio” Dodika: Mir i stabilnost su nam najvažniji, podržavamo RS u okviru BiH

U Beogradu je završen sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i premijerom RS-a Radovanom Viškovićem. Ovaj sastanak je potaknuo je Dodik, koji je prethodno Vučiću poslao “dokumente koji ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH”.


Vučić je, koji je prevashodno govorio o ekonomskim pitanjima, rekao da je imao i sastanak u četiri oka s Dodikom dodavši da je dobio više pitanja vezana za status RS-a.

“Ne moram nikome govoriti koliko nam je stalo do RS-a. Rekao sam mu da je stav Srbije apsolutno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rekao sam mu da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju. Na prijetnje ratom koje slušamo svakog dana mi moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i da ni na koji način u toj igri ne smijemo da učestvujemo i da mi moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali, a to je najbolja garancija za sigurnost”, rekao je Vučić, koji je dodao:

Prijetnja ratom

“Oni koji misle da prijetnjama sukobima i ratovima mogu ostvariti ciljeve reći ćemo im da je to vrlo opasno i zbog toga smo i uplašeni, ali nadamo se da to nikome neće pasti napamet”.

Kako je rekao nastavit će s konkretnim akcijama, bez praznih floskula.

“Naš najvažaniji interes je očuvanje RS u BiH, ali Dejtonske BiH. Dodik i Cvijanović su iznijeli dosta podataka kako se krši Dejtonski sporazum. Nisam mogao ulaziti u detalje, ali mi ćemo sve to pažljivo analizirati i nastaviti ćemo da blisko sarađujemo”, rekao je on.

Dodik, koji se inače nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, rekao je da je bio zadovoljan razgovorom sa Vučićem. Govorio je i o pitanjima koja se odnose na Kosovo, a zbog kojih će se u Bijeloj kući početkom septembra voditi pregovori.

“I naša politika je politika mira, naša politika nije rat niti eskalacija mira koja bi dovela do rata. Srbija treba da bude upoznata sa svim detaljima vezano za provođenje Dejtonskog sporazuma. Srpski narod nije zadovoljan s tim što smo izgubili Sarajeva i čiste srpske opštine. Čitava politika i haranga iz muslimanskog Sarajeva je protiv RS-a. Uvijek me iznenade riječi iz Sarajeva kao što su prijetnje ratom, da se drže predavanja o tome – ako ne uradite ovako bit će tako“, rekao je Dodik.

U proteklom periodu je, kazao je on, sve je učinjeno da RS bude devastirana. On se požalio na uništenu namjensku industriju u RS-u, istorvremeno kazavši da u FBiH ima šest fabrika namjenske industrije koje rade, kako je rekao, “za ne daj Bože“.

“Mi ćemo o ovome informisati i druge zemlje i smatramo da imamo pravo da se bavimo time. Imamo Ustav koji se krši odlukama visokog predstavnika i Ustavnog suda. Od Vučića sam tražio garancije da se neće dozvoliti ugrožavanja silom našeg statusa i moram reći da sam s tim zadovoljan. Ne tražimo ništa nego da se provodi Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Na našem dnevnom redu nije separacija nego provođenja Dejtonskog sporazuma. Kako je moguće da neka međunarodna zajednica dozvoljava da se izdvoji Kosovo, a RS tog prava nema. Zašto je problem ako mi to pitamo. Kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj. Razumijem u kakvim složenim okolnostima je Srbija vezano za Kosovo. BiH neće priznati Kosovo. Imamo ogromne pritiske zbog toga i stalnom traže da promijenimo naše stavove“, rekao je Dodik.

Finansijska podrška RS-u

On je dodao kako je “sasvim normalno da u RS razmišljaju o novom modelu”, ako se ovaj ne poštuje.

“Ali to nećemo raditi puškom, mi nećemo ratovati. Bošnjaci imaju bolje sređene kuće u RS-u, a da vidite srpska sela u FBiH koja nisu rekonstruisana”, kazao je on.

Vučić je naglasio da su imali do sada najsveobuhvatniji sastanak i razgovarali o saradnji RS-a i Srbije.

“Pred kraj ćemo uputiti dodatnu finansijsku podršku RS-u. Smatramo to svojom moralnom obavezom i želimo da ljudi u RS-u sačuvaju svoja ognjišta. Srbija želi da bude vlasnik aerodroma u Trebinju. Bez ikakvog sumnje će prvi avion poletjeti do marta 2021. Napravit ćemo interesantne programe za taj aerodrom. Razmatrana i opcija učešće u aerodroma u Banjoj Luci. Napravit ćemo plan zajedničke industrijske zone u pograničnom pojasu, kod Ljubovije i Bratunca, Sremske Rače i Bijeljina. Zajedno sa RS-om ćemo raditi na dionici autoputa do Bijeljine”, rekao je Vučić.

Najavio da će zajedno ići u projekat “ujednačavanja srpskog bukvara i ujednačavanja programa ekskurzija da djeca iz RS bolje upoznaju Srbiju i obrnuto”. Donijeli su, kaže, i odluku o izgradnji spomen-kompleksa Donja Gradina – Jasenovac.

“Želimo da se sazna istina o tome kako su Srbi teško stradali”, rekao on, prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79