Vučić pokušava izgraditi Veliku Srbiju, koju su Milošević i Ćosić željeli, uspješan je u BiH, Kosovu i Crnoj Gori

Profesor na vašingtonskom Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer tvrdi da predsjednik Srbije Aleksandrar Vučić, “provođenjem kampanje u Crnoj Gori, BiH i na Kosovu”, pokušava “izgraditi de facto Veliku Srbiju”.

On je za Glas Amerike, odgovarajući na pitanje “da li će rezultat izbora u Nikšiću ohrabriti predsjednika Srbije da i dalje bude uključen u dešavanja u Crnoj Gori’”, rekao da “Vučić smatra da provodi veoma uspješnu kampanju u Crnoj Gori, kao i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu”. Dodaje da je i ‘SPC jasno uključen’.

-Vučić pokušava izgraditi de facto Veliku Srbiju, koju su Milošević i Dobrica Ćosić željeli. To je srpski program, modernizovan za današnji Balkan, tvrdi Serwer, prenose agencije.

Na pitanje “da li i dalje vidi snažan utjecaj SPC-a na političkoj sceni”, Serwer je odgovorio da “misli da je utjecaj Srpske pravoslavne crkve prilično snažan”.

-I ona se toga ne stidi. Jasno je uključena. Definitivno je na jednoj strani političke jednačine, smatra Serwer.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79