Vučić: Provjeravao sam svaku riječ 500 puta, zamijenili su fascikle

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka u Briselu sa predstavnicima EU-a i SAD-a Miroslavom Lajčakom i Matthewom Palmerom, rekao je da se razgovaralo o tome kako da se sutra nastavi dijalog.

– Postoje tri ključne teme: nestale osobe, interno raseljene osobe i ekonomija – rekao je Vučić.

Dodao je da je ponio originale sporazuma iz Washingtona i dodao da je to dobar sporazum za Srbiju i da nema problem da se time pohvali u Briselu, prenosi Faktor.

– Kad nemamo nikakve odnose sa Amerikom kažu to nije dobro. A sada kada napravimo dobre odnose, to mnogima smeta. Ne samo Moskvi, nego i drugima. Imamo svoje interese, svoj narod – rekao je.

– Mnogima je krivo zbog sporazuma. Kažu nisam ni pročitao sporazum. Cio dan i noć sam 500 puta provjeravao svaku riječ, onoliko koliko sam znao o oba sporazuma niko u sali nije znao. Na kraju se dogodilo da su zamijenili fascikle, kada smo potpisali – rekao je Vučić, prenio je Blic.

Potom je dodao:

“Polazeći od Carla Bildta do Boška Obradovića, nikad ništa pametno nisu uradili. A mi nikada nismo imali takvo poštovanje u SAD-u od Richarda Nixona i boravka u Beogradu”.

Time je Vučić odgovorio na prozivku koju mu je putem Twittera uputio švedski diplomata Bildt.

Bildt je u tvitu je napisao “Evo trenutka kad je predsjednik Vučić obaviješten da će ambasadu (Srbije) u Izraelu preseliti u Jerusalim”, a uz taj tekst je okačio video na kojem se čuje dio Trumpovog govora u kojem kaže da će ambasada biti premještena u julu, dok pogubljeni Vučić prvo gleda u sporazum, a potom i u svoje saradnike iz srbijanske delegacije u Bijeloj kući.

Vučić nije ostao dužan ni Mariji Zakharovoj, glasnogovornici ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koja je na svom Facebook profilu uz fotografiju Vučića koji sjedi ispred Donalda Trumpa, predsjednika SAD-a, postavila i fotografiju Sharon Stone iz poznate scene iz filma “Sirove strasti”, gdje se vidi međunožje glumice, te napisala:

U Rusiji ismijali Vučićevo ponašanje u Bijeloj kući, branio ga Marko Đurić: Sram vas bilo!

“Ako ste pozvani u Bijelu kuću, a stolica je postavljena kao da ste na ispitivanju, sjedite kao na fotografiji #2. Ko god da ste. Vjerujte mi”.

– Maria Zakharova najviše govori o sebi. Primitivizam i prostakluk govore o njoj, kao i onima koji su je tu postavili – kazao je Vučić.

Dodao je da neki ne cijene što je Srbija jedina vojno neutralna u regionu i ne planira da pristupa NATO-u, da jedina radi direktno sa Rusijom oko gasnog snabdijevanja, da jedina kupuje direktno oružje od njih…

A, onda je dodao još nešto o stolici na kojoj je sjedio u Bijeloj kući, a zbog čega je uostalom izvrgnut podsmijehu šire javnosti.

Istakao je da je za njega privilegija sporazum i da je kompletan državni vrh SAD-a došao. Rekao je da je Trump sjedio za svojim stolom, a da su za njega donijeli stolicu.

– Zamislite da sam ja rekao što ja nemam takvu veliku fotelju? Zamislite da sam rekao da je stolica mala, da me je bilo briga za stolicu umjesto narod – rekao je Vučić i dodao:

“I da mi nisu dali da sjednem, ja ne bih imao nikakav problem. Ja sam tamo otišao da se borim za svoju zemlju i svoj narod a ne kakva je stolica te da li je mala, uska, ovakva, onakva…”.

Zašto se Vučić našao na meti napada Marije Zaharove?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79