Vučić se najnovijim potezom distancirao i ignorisao Dodikov bijes: Moćne odnose neće kvariti zbog njegovih protivljenja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sinioć sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

-Veoma dobar razgovor sa kancelarkom. Bilateralni odnosi Srbije i Njemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, napisao je Vučić na svom profilu na Instagramu.

U zvaničnom saopćenju sa sastanka Vučića i Merkel ne spominje da se da su razgovarali o Schmidtu. Naprotiv, najviše se razgovaralo o ekonomskoj saradnji, a Vučić je Merkel pozvao i da posjeti Srbiju.

Jučer je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija telefonski razgovarao sa Merkel. Razgovori su uslijedili dan nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je postalo jasno da će Christian Schmidt biti novi visoki predstavnik u BiH.

Bez obzira na to, vlasti RS-a i dalje se oštro protive njegovom imenovanju, kao i opstanku OHR-a u BiH, no Vučić se, kada je bar ova tema u pitanju, držao po strani, te je imao blag stav prema ovom pitanju i distancirao je svoju politiku od Dodikove. Čini se kako ne želi kvariti moćne odnose sa svjetskom silom kakva je Njemačka, a tople riječi koje je uputio Merkelovoj, putem Instagrama, jasno stavljaju do znanja da nema namjeru zbog toga kvariti odnos sa moćnom Njemačkom govore u prilog tome da Vučić neće podržati Dodikovo protivljenje i eventualne poteze zbog imenovanja Nijemca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79