Vučić: Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosovo

“Dokle god na to budem mogao da utičem, Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostranu nezavisnost Kosova, niti ću odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese i poštovanje međunarodnog prava”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pred republičkim parlamentom 13. septembra.

Na prvoj sjednici Skupštine Srbije u novom sazivu na dnevnom redu je pregovarački proces sa Kosovom o normalizaciji odnosa.

Jedina tačka dnevnog reda na sjednici je izveštaj o pregovorima u prethodnih godinu dana. Riječ je o izvještaju Vlade Srbije o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022.

Vučić je rekao da je Srbija pokazivala konstruktivnost, ne iz straha od NATO vojnika.

“Nije Srbija više onako slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine. Naše vojne i policijske snage su danas desetostruko jače. Mi danas posedujemo i više pameti i mudrosti, i uradićemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir za naš narod na Kosovu i Metohiji. Ako dođe do bilo kakvog sukoba, to bi bila katastrofa za cijelu Srbiju”, rekao je on.

“Ne postoji vještačko stvaranje kriza sa srpske strane…opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna. Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize. Mi smo bili i ostali dosledno posvećeni dijalogu”, ocijenio je predsjednik Srbije.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu, Vučić je rekao da “smo suočeni sa značajnim bezbednosnim izazovima”, kao i da je primijećeno “sve veće prisustvo prištinskih bezbednosnih strana na severu Kosova”.

“Kada je nešto za naciju bolno, onda tome treba da se pristupa odgovorno…da makar po tom jednom pitanju prevaziđemo stranačke razlike i partikularne interese”, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Vučić učestvuje u dijalogu na visokom nivou u Briselu sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem. Srbija i Kosovo vode dijalog o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU). Taj proces treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Vučić je rekao da se “histerija međunarodne zajednice zbog konflikta u Evropi odražava na Srbiju”, misleći na rat u Ukrajini. Kako je ocijenio, to Srbiju dovodi u dodatno težu situaciju u rješavanju kosovskog pitanja, piše RSE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79