Vučić svjestan da je Dodik poražen: Merkel će podržati Inzka i Schmidta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da nema sumnje da njemačka kancelarka Angela Merkel pred kraj mandata želi da pruži podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu i odlukama bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

Mišljenja da Merkel time želi da pokaže svoju posvećenost rješavanju pitanja u Bosni i Hercegovini.

Na taj način, čini se da je srbijanski predsjednik svjestan da je show Milorada Dodika oko Zakona o zabrani negiranja genocida, kao i oko dolaska Christiana Schmidta, zapravo bio uzaludan.

Povodom optužbi dijela opozicije u Srbiji da je “promoter ratnih zločinaca i da će oni podržati Twitter i Google, koji najavljuju uklanjanje sadržaja koji negiraju genocid Srebrenici”, Vučić je negirao da je tako nešto rekao, ali je naglasio da će se uvijek zalagati za pravo na slobodu govora, izražavanja i drugačije mišljenje, a ne da se onima koji drugačije misle zabranjuje da to iskažu.

– Nikada to neću da podržim i nije važno koja je tema u pitanju, rekao je Vučić, javlja Srna.

Što se tiče regionalnih inicijativa, Vučić je rekao da su Sjedinjene Američke Države ideju “Otvorenog Balkana” od početka podržavale, za razliku od mnogih evropskih zemalja,te da im je zahvalan za podršku.

Podsjećamo, u Berlinu je za sljedeću sedmicu zakazan sastanak Merkel, Schmidta i Inzka.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79