Vučić: Važno je da ne doprinesemo razbuktavanju strasti u BiH, Dodik je možda upravu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji poručio je kako je važno da niko ne doprinese dodatnom razbuktavanju strasti u BiH.

“Želimo da očuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cijenu, to nije floskula, a kažem “gotovo”, jer ako neko napadne nečiju zemlju, morate da je branite”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, slučaj Armenije i Azerbejdžana nam je pokazao koliko su opasni zamrznuti odnosi, “jer sve što je zamrznuto jednog dana neko će da ‘odrmzne'” i naglasio da su se vremena promijenila i da treba biti spreman čuvati svoju zemlju, prenosi Blic.

“U tom konfliktu vidjeli smo apsolutnu nemoć kompletne međunarodne zajednice. I zato sam protiv stanja zamrznutog konflikta”, rekao je Vučić.

On je istakao da je protiv toga bilo gdje na Balkanu.

“Važno nam je i da nikako ne doprinesemo dodatnom razbuktavanju strasti u Bosni i Hercegovini”, istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije je još jednom istakao da Srbija nije za zamrznuti konflikt “zbog naše djece, da se u budućnosti ne bi desilo da samo počne rat”.

Vučić je izjavio da je možda srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u pravu kada je rekao da je član Predsjedništva Željko Komšić zahtjevom za glasanje o nezavisnosti Kosova na Predsjedništvu BiH uradio fenomenalnu stvar za Srbe.

“Možda je u tom smislu i Milorad Dodik upravu da je dobro da maske padnu i da svi ogole svoje političke stavove i da vidimo ko šta zaista stvarno i iskreno misli”, rekao je novinarima u Beogradu.

Vučić je napomenuo kako je uvijek govorio o neophodnosti poštovanja teritorijalnog integriteta BiH.

“Ali, kada imate dvojicu-trojicu čelnika BiH, koji sladostrasno mirno i otvoreno govore o tome kako su za priznanje nezavisnosti Kosova, onda vam oni u svakom trenutku pokazuju šta misle o vašoj zemlji, pokazuju da za njih teritorijalni integritet Srbije nikada ništa nije značio”, naglasio je Vučić.

On je rekao da Srbija svoju politiku prema BiH neće da mijenja, ali da on ne mora više da govori onako kako bi izgledalo da se stalno zbog nečega pravda, jer su oni svojim ponašanjem jasno rekli Srbima šta misle o njima, odnosno i Srbima u Srbiji i Srbima u BiH.

“Hvala im na tome da su to pokazali, da bar nemam nikakvih moralnih obaveza, ne moram da reagujem i ponavljam stvari koje sam hiljadu puta ponovio”, dodao je Vučić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79