Vučić, Zaev i Rama potpisali sporazume o saradnji: ‘Da smo ovo uradili sa BiH i Crnom Gorom, optužili bi nas da pravimo Veliku Srbiju’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su u četvrtak u Skoplju tri sporazuma o suradnji kojima će se olakšati trgovina te omogućiti jedinstveno tržište rada i pomoć u izvanrednim situacijama.

Lideri tri zemlje potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu, u okviru inicijative ‘mini Schengen’ odnosno ‘Otvoreni Balkan’ memorandum o razumjevaniju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, potom memorandum o razumjevaniju o suradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

Vučić je, nakon foruma izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumima i poručio da će Srbija biti pouzdan partner i Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na putu daljeg zbližavanja i regionalne stabilnosti za sve građane, javlja RTS.

Srbijanski predsjednik je, odgovarajući na pitanje novinara o izostanku BiH i Crne Gore iz regionalne inicijative, rekao kako svatko bira svoj put.

“Da smo mi pravili ovakvu inicijativu sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, optuživali bi nas da je to stvaranje velike Srbije. Ovako, pošto pravimo sa Skopljem i Tiranom, to niko normalan ne može da izgovori”, rekao je Vučić.

Dodao je da u inicijativi mogu učestvovati svi.

Samo dajte da budemo dovoljno korektni pa da se ono što nas razdvaja ne nameće kao najvažnije pitanje – poručio je Vučić.

“Potpisali smo ugovor da zajedno radimo u svim okolnostima i kada se bilo ko nađe u nekoj prirodnoj katastrofi”, rekao je albanski premijer Rama i postavio pitanje BiH i Crnoj Gori: “Šta je loše da službe sarađuju protiv nepogoda i da zajednički nastupe gdje god je to potrebno?”

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je novinarima da tri naroda ispred sebe imaju isti put, viziju i evropske vrijednosti.

“Idemo istim putem naprijed, zajedno povezani”, dodao je Zaev.

Prema njegovim riječima, Balkan je dovoljno dugo bio okružen zidovima.

“Umjesto zidova danas smo izgradili nove mostove. Za ovo novo regionalno povezivanje dobili smo snažnu podršku poslovnih zajednica naše tri zemlje kao i bizins zajednica drugih država zapadnog Balkana i šire”, rekao je Zaev.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79