Vučić zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zakazao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost sutra u deset sati zbog isteka roka provođenje mjera za uklanjanje srbijanskih tablica sa automobila na Kosovu.

Vučić bi se prije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost trebao sastati sa predstavnicima Srba koji ga žele izvijestiti o “otimanju imovine građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama” za što smatraju da će se dogoditi na Kosovu od 1. novembra.

Podsjetimo, kosovska vlada je još 29. juna donijela odluku o preregistraciji automobila koji su označeni srbijanskim registarskim oznakama sa odgođenom primjenom.

Rok za preregistraciju vozila ističe za samo nekoliko dana, a uslijed povećanog straha da bi i sada moglo doći do rasta tenzija, EULEX patrolira na sjeveru Kosova i “pomno prati sva dešavanja koja mogu da utječu na sigurnost Kosova, kao i sigurnost svih zajednica na Kosovu”, prenosi KoSSev.

Misija KFOR-a je saopštila da nastavlja svoje prisustvo na Kosovu te da su spremni da intervenišu ukoliko stabilnost, sigurnost i sloboda kretanja budu ugroženi.

Problematika registarskih tablica ima širi politički karakter pa trenutno 105 policajaca iz Poljske partolira na sjeveru Kosova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79