Vučić zakazao vanredno obraćanje javnosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se vanredno obraća javnosti povodom situacije na Kosovu.

Obraćanje je zakazano za 20 sati.

Podsjetimo, najmanje dvije osobe povrijeđene su u ponedjeljak popodne u općini Zvečan na sjeveru Kosova u sukobu snaga KFOR-a i prosvjednika koji se protive dolasku albanskih gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotirali.

Kosovska policija je ranije danas suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavnim spornim lokalnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru.

Radio-televizija Srbije javila je da su jake snage KFOR-a krenule u razbijanje protesta ispred općine Zvečan koristeći suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima. Ima povrijeđenih. Vojnici KFOR-a, naoružani dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, raspoređeni su od jutra ispred zgrada općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Portal Kosovo online javlja da je najmanje dvoje Srba ranjeno, od kojih jedan mladić teže iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici KFOR-a upotrijebili šok-bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79