Vučiću proslijeđen odgovor KFOR-a

Predstavnici Generalštaba Vojske Srbije preuzeli su od Mirovne misije na Kosovu predvođene NATO-om (KFOR) odgovor na zahtjev za povratak na Kosovo do 1.000 vojnika i policajaca iz Srbije.

Odgovor su preuzeli predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma u petak, 6. januara, na graničnom prelazu Merdare između Srbije i Kosova, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Iz Ministarstva nisu precizirali šta je KFOR odgovorio na zahtjev Srbije, navodeći da je dokument dostavljen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vojska Srbije je u noći između 15. i 16. decembra prošle godine poslala e-mail kancelariji KFOR-a, sa zahtjevom za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo.

Beograd je donio odluku o slanju svojih pripadnika snaga bezbjednosti kao reakciju na, kako tvrde vlasti u Beogradu, pojačano prisustvo kosovske policije na sjeveru Kosova.

Zvanični Beograd se upućujući ovaj zahtjev poziva na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (SB UN) iz 1999. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79