Vukanović: Bilo me je sram gledati postrojavanje članova Predsjedništva na sarajevskom aerodromu

Očito je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da izgradi bolju poziciju na međunarodnoj sceni, a što je najbolje pokazala pandemija i nabavka vakcina, kazao je za „Avazov“ portal zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović.

Dodao je da je ga bilo sram gledati postrojavanje članova Predsjedništva BiH na sarajevskom aerodromu.

Građani kao broj

– Sramno je da tek sad Vlada FBiH formira neku komisiju da nabavlja neke vakcine i to godinu dana od početka pandemije i četiri ili pet mjeseci od kako se pojavila vakcina. Jednostavno to pokazuje nebrigu vlasti prema građanima. Mi njima a služimo kao broj, da punimo budžet i plaćamo cehove. Zdravlje građana, njihovi poslovi su vlastima na petom mjestu, ova pandemija je na najbolji način ogolila nemoć zarobljenih institucija i političara koji nas vode i poigravaju sa sudbinama ljudi – naglasio je Vukanović.

Dodao je da je Vučić s posjetom BiH postigao ono što je želio.

– Privukao je veliku medijsku pažnju, a i pokazao je svoju nadmoć u odnosu na trojicu lidera iz BiH. Jer oni kao neki savremeni prosjaci gledaju šta će nam dati Slovenija, Srbija, Rusija ili Evropska unija. Žele da tom nekom sadakom pokušaju vakcinisati zdravstvene radnike – istakao je Vukanović.

Vučić i Dodik

Govoreći o odnosima Vučića i Milorada Dodika, Vukanović kaže da je predsjednik Srbije makijavelista, koji gleda svoj lični interes.

– On dobro pamti kako ga je Dodik nekad nazivao političkim abortusom i pobačajem, a na skupovima Borisa Tadića. Dugo godina je Vučić bio stub i okosnica Dodikove politike. Isprepleteni su brojnim interesima, s druge strane treba biti jasno da je Vučić čak prekrižio i Tomislava Nikolića koji mu je bio partner. Ako je bio spreman da se odrekne Tome Nikolića, onda neće imati problem da se odrekne Dodika ukoliko procjeni da mu je on prevelik balast. Dodiku je bio neophodan Vučić da mu čuva leđa, ali između njih nema iskrenih odnosa, u pitanju je interes – smatra Vukanović.

Prema njegovim riječima, Vučić čeka predsjedničke izbore u Srbiji.

– Tek tad se može očekivati značajnije distanciranje od Dodika. I to će se desiti ukoliko to bude u interesu međunarodne zajednice – naglasio je Vukanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79