Vukanović samouvjeren: Kao član Predsjedništva bih sigurno promijenio mnoge stvari u ovoj državi

Gost FTV-a danas bio je Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS-u.

Kaže da na sastanak opozicije iz RS-a nije došao jer smatra da se treba uspostaviti jedno međusobno povjerenje i uvažavanje ako se želi postići dogovor.

“Ovaj režim je opasan, blisko je povezan s kriminalom. Ima ogromne resurse i neće biti tako lako ga srušiti. Da bi se on srušio mi trebamo biti najmanje 20% biti jači od njih kako bismo sve te zloupotrebe izbornog dana uspjeli nekako da anuliramo. Neophodno je veliko povjerenje i sloga. Dakle, nije mi se dopalo to što neki iz PDP-a prije toga davali izjave da oni imaju svoj program, da im se trebamo priključiti, da će imati svog kandidata pa da ga mi podržimo. Tako ako neko misli jednostrano da povlači neke poteze, a da neki drugi slijepo slijede, ja moram da kažem da se ne oslanjam ni na kakve strance, niti imam bilo kakve pare, niti imam stranku.”

Smatra da narod od njega puno očekuje.

“Jedino što ja imam su ugled i povjerenje koje imam kod naroda i bolje nikad ne doći na vlast, nego kad dođemo na vlast da ne ispunimo očekivanja. Ja sam i danas, a i više puta do sada, pokazao da nisam spreman na kompromis oko suštine. To ne znači osvetu, revanšizam, ali neke stvari kad padne vlast se moraju postaviti na svoje mjesto i biće pravna država ako ja budem dio vlasti.”

Vukanović navodi da nisu ključna imena, koliko su važi neki principi.

“Ključan mora biti princip da, kad se promijeni vlast, da se izvrši porijeklo imovine i da napravimo jedno ravnopravnije društvo u kojem neće biti mali broj bahatih.”

Ističe da je kao poslanik postavio standarde koje ne mogu mnogi da prate. “Siguran sam, kao član Predsjedništva da bih postavio neke standarde koji bi sigurno iz koraka promijenili mnoge stvari u ovoj državi. Radio bih istinski na pomirenju, na povratku suvereniteta, poštovanju Dejtona, na smirivanju tenzija. Jedan od razloga što nisam došao na ovaj sastanak su neke lažne ankete koje se tobož plasiraju iz Srbije, u kojima ja imam tobože nekih 1%. Ako sam ja tako marginalan kako neko želi da me predstavi i ako imam tako mali ugled u narodu, onda ja njima nisam potreban, nek pobijede bez mene. Ali ako nisam marginalan, onda hoću da imam poštovanje i da se dogovorimo, a ključno je da skrešemo kriminalnu hobotnicu i da niko ne bude amnestiran kada se bude promijenila vlast. To je ključna stvar.”

Vukanović kaže kako ima svoj stav, te da pokušava biti principijelan. “Ja sam uvijek radio za opštu stvar. Meni niko ne može spočitati da sam gledao bilo kakav lični interes. Ali smatram da se moramo poštovati i ne može neko reći Vukan je neko ko potiče iz radničke porodice, nema stranku pa ćemo ga mi marginalizovati. Od mene ljudi mnogo očekuju i ja ne bih sebi nikad dopustio na bilo koji način da iznevjerim očekivanja ljudi. Ja i ovim potezima želim poslati jasnu poruku – ako mi narod da legitimitet, stvari će se promijeniti iz korijena. Uvest će se pravna država i napravit će se red u njoj. ili neću biti dio vlasti. Sa mnom neće biti kompromisa.”

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79