Vulić: Napad na Goganovića pokazuje da Helez ima paravojnu formaciju

Vulić: Napad na Goganovića pokazuje da Helez ima paravojnu formaciju


Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović tvrdi da je napadnut u Sarajevu.

Napad se, navodno, desio jučer kada je krenuo iz Sarajeva prema Lukavici, a nakon što je podržao Milorada Dodika ispred Suda BiH.

“Krenuo sam od Suda BiH prema Lukavici. Stao sam kod kioska da nešto kupim kada je naišla grupa ljudi koji su me izvrijeđali”, ispričao je Goganović.

Goganović je dodao da ga je potom obezbjeđenje uvelo u automobil.

Navodno su mu napadači govorili “Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću”.

Goganović tvrdi da je napadnut u Sarajevu: Izašao sam do kioska kada je naišla grupa ljudi

Sada se oglasila i Sanja Vulić koja optužuje ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

“Napad jasno pokazuje da ministar Zukan Helez ima svoju paravojnu formaciju koja radi na tome da u Federaciji BiH (FBiH) ima što manje Srba, što uključuje i zajedničke institucije”, izjavila je predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić.

Ona je istkala da je krajnje nedopustivo da neko ko je izabran od Parlamentarne skupštine BiH kao predstavnik jednog naroda, u ovom slučaju srpskog, bude vrijeđan i pozivan na linč.

“Itekako ćemo protiv Heleza podnijeti krivičnu prijavu zbog ovog čina, ali i zbog mnogih drugih njegovih prestupa koji se tiču nepoštovanja Ustava, zakona i narušavanja prava svih konstitutivnih naroda u BiH”, naglasila je Vulić za Srnu, precizirajući da će biti više krivičnih prijava po više osnova.

Vulić kaže da je “porazna činjenica da Helez ne poštuje Ustav i zakone, koji jasno kažu da Ministarstvo odbrane, poput Predsjedništva BiH, ima tri člana, odnosno ministra i dva zamjenika koja imaju apsolutno jednaka prava kada je riječ o odlučivanju i radu.

“To što njegovi politički kompleksi to ne mogu to da prihvate je jedna stvar, ali sasvim je druga i nedopustiva da, u nazovimo pravnoj državi, Helez i njemu slični pozivaju na linč i odmazdu nad srpskim predstavnicima”, rekla je Vulićeva.

Vulić kaže da incident pokazuje da više niko od srpskih predstavnika nije suguran kada dođe u FBiH.

“Ne znam više na koji način da se srpski predstavnici ponašaju u parlamentu BiH jer smo među rijetkima koji poštuju Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i zakone. Očito je da nikada ne znamo ko nas iza kojeg ćoška vreba i da li će nas stići kakav metak ili bomba. Očito je da predstvnici iz FBiH navijaju da – što je manje Srba, to je bolje za njih, odnosno lakši im je i prohodniji put ka unitarnoj BiH”, navela je Vulić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija