Vulin: Ako EU želi Srbiju samo pod uslovom da napusti svoje prijatelje, onda joj tamo nije mjesto

Ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je, povodom zahtjeva nekoliko poslanika Evropskog parlamenta (EP) iz redova liberala da se zamrznu pregovori sa Srbijom i obustavi finansijska pomoći EU zbog neuvođenja sankcija Rusiji, da se Srbiji obrate onda kada u članstvo budu primali slobodne zemlje i narode.

– Kada je u martu 1941. godine Srbima stigao zahtjev sila Osovine u kojem se od Srba traži da se bezuslovno svrstaju i postanu logistika za napad na SSSR, Srbi su izašli na ulice i svrstali se uz bolju stranu svijeta. Većina zemalja iz kojih dolaze potpisnici ultimatuma liberala, ne može da se pohvali otporom svojih djedova nacistima – rekao je Vulin, saopšteno je iz Pokreta socijalista.

Vjerovatno zato liberali iz Evropskog parlamenta koji su zatražili da Srbija raskine svoje stoljetne veze sa Rusijom i počne da misli tuđom glavom, kako je dodao Vulin, nisu znali za martovski ultimatum Srbima iz 1941. godine.

– Da jesu, znali bi da su Srbi slobodarski narod i da ih vodi Aleksandar Vučić koji politiku Srbije vodi u skladu sa interesima svog naroda, a ne ucjenama. Ako Evropska unija želi Srbiju samo pod uslovom da napusti i sebe i svoje prijatelje, onda Srbiji nije ni mesto u takvoj Evropskoj uniji. Pišite nam ponovo kada u članstvo budete primali slobodne zemlje i narode – istakao je Vulin.

Devet poslanika u EP, iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” (Renew Europe), poslala je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen i visokom predstavniku Žozepu Borelju, u kojem traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU dok se ne uskladi sa pozicijama EU po pitanju Rusije.

Pismo, su pored ostalih potpisali Nikola Ber, potpredsjednica EP i članica vladajuće Slobodne demokratske partije Njemačke, Klemen Grošelj iz Slovenije, Ilhan Kjucuk iz Bugarske, Petras Auštevicius iz Litvanije, Urmas Paet iz Estonije i Bart Grotijus iz Holandije, prenio je N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79