Vulin boravio u BiH: Sa Vijećem ministara potpisao niz ugovora!

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin potpisali su više sporazuma o graničnoj saradnji, graničnim prijelazima i zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima., kao i Aneks Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima Bratunac – novi most i Ljubovija – novi most.

U prostorijama Grada Zvornika sastale su se delegacije Bosne i Hercegovine na čelu s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem i Republike Srbije koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Sastanku su prisustvovali i direktori sigurnosnih agencija dvije zemlje.

Razgovaralo se o aktivnostima na implementaciji međunarodnih ugovora koji su danas potpisani između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Riječ je o sporazumima o pograničnoj saradnji, graničnim prijelazima i zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima. Također je potpisan Aneks Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima Bratunac – novi most i Ljubovija – novi most.

Prvi put smo imali tako kompetentnu zastupljenost dva ministarstva, ali i većeg broja agencija koje su nadležne za borbu protiv organiziranog kriminala i za saradnju između dvije države u sferi sigurnosti. Mislim da smo danas postigli jednu vrstu očekivanog razumijevanja na bazi već postojeće dobre saradnje između dva ministarstva – izjavio je ministar Cikotić.

On je naglasio da je bilo razgovora i o ilegalnim migracijama koje su prijetnja kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Republiku Srbiju, te da je ovaj sastanak jedan novi iskorak u saradnji dvije države kada je riječ o sigurnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je izjavio da mu je posebno zadovoljstvo što su danas potpisali sporazume koji će ljudima život učiniti lakšim.

Predugo smo čekali da most bude u funkciji, predugo čekamo da ljudi skrate vrijeme putovanja, da roba pojeftini zbog birokratije – izjavio je Vulin.

Naglasio je da će od danas kretanje između dvije države biti brže, kontroliranije i jeftinije. Dotakao se i teme ilegalnih migracija gdje je poručio da ni Srbija ni Bosna i Hercegovina ne mogu biti parking za migrante.

Danas smo razgovarali o stvarima koje nas zajednički pogađaju. Ilegalne migracije nas pogađaju sve zajedno. Niko od nas ne želi da postane parking za migrante. Republika Srbija to neće biti, a siguran sam da ni nadležni u Bosni i Hercegovini ne žele da prirede sebi situaciju da postanu parking za migrante. Našom zajedničkom saradnjom izboriti ćemo se da to ne budemo ni mi ni vi – izjavio je Vulin.

Također je bilo razgovora o borbi protiv organiziranog kriminala za koji kažu da ne postoje podjele niti granice, pa će se na taj čin protiv organiziranog kriminala i boriti u budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79