Vulin: Džaferović je dželat BiH čije izjave ugrožavaju stanje mira u cijelom regionu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin opisao je člana Predsjedništva BiH kao dželatom BiH i mira nakon što je od visokog predstavnika Christiana Schmidta zahtijevao da smijeni člana Predsjedništva Milorada Dodika. Vulin je naveo kako niko nije više učinio da destabilizira zemlju od Džaferovića.

Vulin je, komentarišući zahtjev da se smijeni “legalno izabrani predstavnik Srba”, upozorio međunarodnu zajednicu da će biti odgovorna za buduće događaje u BiH ukoliko hitno ne zaustavi napade na srpske predstavnike i ne zaštiti daytonski poredak.

– Pokušaj oduzimanja prava Srbima u Republici Srpskoj da odlučuju sami o sebi i da imaju svoje izabrane predstavnike je potez koji dovodi u pitanje samo postojanje BiH i ugrožava mir u cijelom regionu – ukazao je Vulin u saopštenju za javnost.

On tvrdi da Srbija neće ostaviti Republiku Srpsku i Srbe u BiH bez zaštite i podrške, kao i da ne snosi nikakvu odgovornost za posljedice Džaferovićeve huškačke i srbomrzačke politike.

– Džaferović priziva nesreću svim narodima u BiH, a nadam se da će biti zaustavljen prije nego bude prekasno, ako već i nije – poručio je Vulin.

Džaferović je danas rekao kako je Dodikov bojkot jasna blokada rada Predsjedništva BiH, te da se neće moći nastaviti s ovom praksom. On je rekao kako Dodik zloupotrebom pozicije i institucije, tačnije odbijanjem izvršavanja svojih ustavnih ovlaštenja ne samo da ugrožava Predsjedništvo kao institucije, već ugrožava njegovu nadležnost.

Džaferović: Schmidt treba reagirati i smijeniti Dodika

– U onoj smo tipičnoj situaciji u kojoj treba da reagira onaj mehanizam međunarodne zajednice zadužen za provođenje Daytonskog asporazuma. Ja očekujem da međunarodna zajednica, prije svega visoki predstavnik poduzme aktivnosti da bi se ova situacija razriješila, rekao je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79