Vulin: Rusija se poziva na primjer Zapada, ali Srbija neće priznati Kosovo čak i da cijeli svijet to učini

– Rusija ne mijenja svoju poziciju i neće priznati Kosovo a i da ga cijeli svijet prizna, Srbija to neće učiniti, a to je važnije od svega, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Komentarišući navode ruskog predsjednika Vladimira Putina da je sa Kosovom postavljen presedan, te da Rusija ima svako pravo da prizna separatiste u Donbasu po Povelji UN-a, Vulin je ocijenio da se, priznajući Kosovo kao državu, Zapad poslužio pravom jačeg.

– Ta batina ima dva kraja. U Srbiji je 1999. godine u NATO agresiji ubijeno međunarodno pravo i ništa ga neće oživjeti u Ukrajini. Rusija se poziva na primjer Zapada i oni koji su joj taj primjer dali, teško da imaju moralni argument da je osuđuju za ono što su sami postavili kao princip, naveo je Vulin, a prenio MUP.

Ocijenio je da bi zemlje koje su priznale Kosovo “možda imale moralni argumet da osude Rusiju” ako bi “shvatile grešku i povukle priznanja”.

– Umjesto toga, oni od Srbije traže da prizna takozvano Kosovo, da Srbija svojim priznanjem iskupi njihov grijeh, dodao je on.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79