Vulkanizeri u problemu: Ne znaju šta će sa starim i korištenim gumama

Stare automobilske gume se ne smiju odlagati na deponije, a njihovo spaljivanje je zakonom kažnjivo i štetno za životnu sredinu, dok s druge strane u Srpskoj ne postoji nijedna kompanija koja se bavi reciklažom ovog otpada.

Problem odlaganja automobilskih guma najviše muči vulkanizere, koji kažu da mjesečno imaju i više od 100 guma koje moraju negdje odložiti, ali da im nije ponuđeno mnogo mogućnosti, jer odlaganje u prirodu nije opcija, ali ni u cementare, gdje su ranije bile paljene, što je sada zabranjeno zbog negativnih ekoloških efekata.

Da ovo predstavlja veliki problem širom Srpske, potvrdio je za “Nezavisne novine” Velibor Pančić, vulkanizer iz Banjaluke, koji je naveo da deponija u Ramićima, kod Banjaluke, ne prima automobilske gume jer nema reciklažu za gume.

“Nekada je cementara u Tuzli otkupljivala gume i time je pekla cement, ali je to zabranjeno iz ekoloških razloga”, rekao je Pančić, dodajući da vulkanizeri u ovom gradu ne znaju šta da rade, jer niko te gume ne odvozi, a niko ih i ne reciklira. Kako je “Nezavisnim novinama” rekao jedan vulkanizer u Prijedoru, ovo predstavlja problem svih vulkanizera u Srpskoj, ali da on srećom ima dovoljno prostora gdje ih može zadržati.

“Kod mene dođu ljudi i uzmu gume za, na primjer, karting ili paintball. Svako ko dođe kod mene po gume mora se upisati, gdje se tačno navede koliko guma je uzeto i gdje će te gume onda završiti”, kazao je ovaj vulkanizer.

Stefan Kovačić, bivši vlasnik vulkanizerske radnje i auto-praonice u Bijeljini, u razgovoru za “Nezavisne novine” je kazao da je problem odlaganja starih auto-guma jedan od razloga zašto je svoju vulkanizersku radnju morao zatvoriti. Kako je naveo, kazne za nepropisno odlaganje su visoke, a komunalna preduzeća ne smiju da ih odvoze na deponije.

“Nažalost, bio sam prinuđen da jednom bacim te gume, a drugi put da ih na nepristupačnom mjestu zapalim, i oba puta sam platio rigorozne kazne. Kada sam pitao inspekciju šta da radim sa starim gumama, nisu mogli da mi daju rješenje”, naveo je Kovačić, dodajući da je mjesečno imao i do 100 guma koje komunalna preduzeća nisu odvozila.

Dodao je da je većina vulkanizera i u Bijeljini prinuđena da stare gume odvozi na nepristupačan teren i tamo ih pali, te je istakao da su svjesni da to negativno utiče na prirodu, ali da fali sistemskih rješenja ovog problema.

“Jedan čovjek je otkupljivao te gume, pa bi iz njih vadio žice i gumu sitnio, te bi se onda ta usitnjena guma bacala po vještačkoj travi na zatvorenim fudbalskim terenima, da bi se ublažio pad fubalerima. Ali on uzima jako malu količinu guma, te ni to nije trajno rješenje”, kazao je Kovačić.

Da se na deponiji u Ramićima ne smiju odlagati automobilske gume, za “Nezavisne novine” potvrdio je Novo Grujić, direktor DEP-OT-a, koji je istakao da oni primaju miješani komunalni otpad i neopasni tehnološki otpad, te da gume ne spadaju u te kategorije.

“Ranije smo preuzimali gume, pa smo ih odvozili u cementare, ali je sada to zabranjeno. Ovaj problem država treba da uredi”, naveo je Grujić.

Dodao je da problem predstavlja što gume nekada završe u velikim kontejnerima od pet kubika, pa kada dođu na deponiju, moraju se razvrstati i izdvojiti od drugog otpada. Naveo je da bi jedno od rješenja ovog problema moglo biti i to da se stare automobilske gume vraćaju ili proizvođačima guma ili uvoznicima.*

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79