Welt: “Na balkanu postoji mogućnost od ponovnih sukoba”

Na Balkanu se, što prolazi gotovo nezapaženo u Njemačkoj, nazire novi sukob, piše njemački list “Die Welt”.

Marieluise Beck, koja je do 2017 bila zastupnica Zelenih u Bundestagu, objašnjava zašto bi nova savezna vlada trebala „ozbiljno shvatiti zveckanje sabljom” srpskog čelnika Milorada Dodika.

Ignorirane provokacije
„Evropska unija je godinama prihvaćala da izgradnja države očito ne napreduje. Ignorirane su provokacije Milorada Dodika. Ali sada je on očito ozbiljan sa svojim prijetnjama da će odvojiti Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine.

To bi uništilo napore Zapada u izgradnji funkcionalne multietničke države, a time i izglede da jednog dana u EU vidimo pomireni Zapadni Balkan”, kaže njemačka političarka.

“Kritički se moramo zapitati koje smo greške napravili u BiH”.

Welt navodi kako su još 1995. godine postojali oni koji su upozoravali da s “nedovršenom konstrukcijom” koju predstavlja Dejtonski sporazum ne może profunkcionirati BiH i da bi to mogao biti rizik od novog rata, na šta Beck kaže da je uprkos tome na Zapadu postojala nada da bi stanovnici BiH mogli da se vrate suživotu kakav je “navodno postojao za vrijeme Tita”, mada je “ispod površine bilo napetosti”.

Bivša zastupnica Bundestaga kaže da su stvari krenule naopako prije svega “zbog nacionalista”, koji su se dobro aranžirali sa “podjelom na srpski, bošnjački i hrvatski dio” i priznaje da se optimizam Zapada nije ostvario.

To se, kako navodi Beck, posebno vidi u postupcima Milorada Dodika. Ona se prisjeća kako je, kada je Dodik prijetio referendumom za otcjepljenje, tadašnja visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton otputovala u Banju Luku, kako bi ga od toga odvratila.

“Kao ustupak za odustajanje od referenduma Dodiku su ispostavljena sva akta, koja ga terete”, istakla je Beck.

  Istraga nesreće u Donjoj Višći: Još se ne zna je li Samir slučajno ili namjerno usmrtio strinu

“Ko ulazi u takve trule kompromise, kao EU, ne može graditi državu. A posebno ne kada je temelj takve države pogrešna konstrukcija”, rekla je njemačka političarka u intervjuu za “Welt”.

Moderna država
Novinar “Welta” podsjetio je na Dodikovu izjavu:

“Zapad je u BiH napravio s… i mi sada s tim moramo živjeti” i pita, da li bi otcjepljenje zaista moglo biti rješenje i da li bi ono moglo pomiriti regiju?

Beck oštro protivrječi, ističući da “homogena nacionalna država ne vodi miru već ratu”.

Pojašnjava kako je u BiH bilo mnogo miješanih brakova i da vjera nije igrala veliku ulogu. Ističe i kako moderna država prihvata pluralizam i štiti manjine.

“Srbija je primjer da homogenizacija ne vodi miru. Inače bi odavno došlo do dogovora s Kosovom, koji bi bio prihvatljiv za obje zemlje”, primijetila je njemačka političarka.

Na pitanje kako bi moglo izgledati rješenje za BiH, imajući u vidu da Dodik „neće prestati sa pokušajima ucjene ali i s obzirom da bi i nakon njega mogao doći neki novi Dodik”, Beck ističe kako sankcije Dodiku “jesu alternativa” ali smatra da je problem što međunarodna zajednica ne nastupa odlučno.

Primjećuje i da “dok Putin (Vladimir Putin, predsjednik Rusije, op. a.) ira geostrateški, Evropskoj uniji nedostaje jasna strategija.”

No, kada je u pitanju perspektiva učlanjenja zemalja Zapadnog Balkana u EU, Beck smatra da je ona “i dalje realistična” i da predstavlja „pravi pristup”.

Na pitanja novinara kako tumačiti Dodikovo busanje Putinovom podrškom u slučaju otcjepljenja i kakve se tu igre vode, Beck kaže da Putin važi kao političar koji brzo prepozna i zna iskoristiti taktičku prednost.

Vratiti veličinu
On ima „izrazito revanšistički način razmišljanja”, želio bi vratiti Rusiji njenu veličinu i „sanja o ujedinjenom pravoslavnom svijetu”. A tu mu Dodik, dodaje njemačka političarka, „ide na ruku – povratkom u srpsku sferu moći, a time i u predvorje Rusije”.

  Vlada Japana daje 8 miliona KM sadake BiH za migrantsku krizu

Njemačka političarka u ovom kontekstu upućuje na djelovanje nove njemačke ministrice vanjskih poslova, „koja ima jasan stav prema autokratijama kao što su Rusija i Kina”.

Annalena Bearbock bi, po riječima Beck, Zapadni Balkan trebala napraviti „težištem svog rada”.

“Dodiku se mora jasno reći da postoje konsekvence i da nakon A dolazi B i da bi morao dobro razmisliti šta radi.” Njemačka vlada bi, po mišljenju Beck, „morala pokazati spremnost kada vidi da Putin jača leđa Dodiku po pitanju secesije, koja je protivna međunarodnom pravu”.

Beck ističe i kako je potrebna spremnost Evropske unije da zajednički pokaže odlučnost i jačinu. Dodaje i kako je s obzirom na Orbanovu (Viktor Orban, premijer Mađarske, op. a.) podršku Dodiku princip donošenja odluka u EU konsenzusom – barijera”.

Stoga je važno, zaključuje u intervjuu za “Welt” dugogodišnja političarka Zelenih, da se “političke i vojne avanture učine visokim rizikom za vladare poput Dodika i Putina, kako ih oni u konačnici ne bi preduzimali”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79