WHO dostavio 11 tona zaštitne opreme za zdravstvene ustanove u RS

Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić kazao je da će ova donacija biti raspoređena u sve zdavstvene ustanove u tom bh. entitetu

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (EHO) predali su danas 11 tona zaštitne opreme za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Šef Kancelarije WHO u BiH Viktor Olšavski rekao je da bi ova količina zdravstvene opreme, ukoliko se nastave sadašnji trendovi, kada je riječ o pandemiji virusa korona, mogla da se iscrpi za oko tri mjeseca.

S obzirom na povećan broj oboljelih u regionu, Evropi i Centralnoj Aziji, neophodno je, kazao je, učiniti sve da se pomogne da se smanji pristisak na zdravstvene ustanove, ljekare i druge medicinske radnike.

Naglasio je da osim onoga što čine zdravstvene institucije, i građani BiH moraju da poštuju određene mjere da bi zaštitili sebe, ali i da bi pomogli zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama kada je riječ o zaštiti od virusa korona.

Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić kazao je da će ova donacija biti raspoređena u sve zdavstvene ustanove u tom bh. entitetu.

-Riječ je o ličnoj zaštitnoj opremi koja se troši ubrzano s obzirom na obaveze koje zdravstveni radnici imaju shodno kontroli infekcije u zdravstvenim ustanovama i shodno činjenici da se ova oprema koristi i u drugim ustanovama, prije svega kolektivnog smještaja – rekao je Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora entitetskog Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković naveo je da je riječ o vrijednoj opemi koja će omogućiti da zdravstveni radnici budu zaštićeni prilikom rada s pacijentima ili osobama za koja se sumnja da su pozitivna na virus korona.

– Lična zaštitna oprema vodi ka tome da zaustavimo virus da ne dođe u kontakt s osobama, odnosno zdavstvenim radnicima, ali i drugim osobama i da na taj način sprečavamo njegovo širenje – rekao je Zljeković i dodao da predstoji velika borba s virusom korona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79