WHO: Pandemija napravila veću traumu od Drugog svjetskog rata

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) tvrde da je pandemija koronavirusa izazvala masovnu traumu koja je veća od one koju je uzrokovao Drugi svjetski rat. Ukazali su da će pandemija imati utjecaj i u sljedećim godinama.

“Nakon Drugog svjetskog rata, svijet je iskusio masovnu traumu. Drugi svjetski rat je utjecao na mnoge, mnoge živote. Sada, pandemija utječe na živote, ali mnogo snažnije. Skoro da je cijela planeta pogođena, zapravo je pogođen svaki pojedinac”, izjavio je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima, masovna trauma zbog koronavirusa je čak veća od one koju je uzrokovao Drugi svjetski rat. Upozorio je da se masovne traume osjećaju dugi niz godina.

Shodno prethodno navedenome, u WHO su pozvali da mentalno zdravlje mora biti jedan od prioriteta tokom pandemije, prenosi CNBC.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79