WHO pisao Predsjedništvu BiH: Čim potpišete sporazum, Pfizer počinje sa isporukom vakcina

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pisao je Predsjedništvu BiH o trenutnoj situaciji oko nabave vakcina protiv koronavirusa.

Ghebreyesus na početku pisma čestita predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku na pripremama koje je naša zemlja učinila da bi ispunila zahtjeve kompanije Pfizer i sistema COVAX.

– Kako bih hitno ubrzao dostavu vakcina razgovarao sam s gospodinom Albertom Bourlom, izvršnim direktorom Pfizera. Dogovorili smo se da će me Pfizer obavijestiti ako postoje neka otvorena pitanja koja bi bila značajna kako bi se njima omogućilo da što prije pošalju vakcine, navodi se dalje.

Nastavlja kako ga je gospodin Bourla uvjeravao da će Pfizer započeti pripreme za isporuku svoje vakcine kupljene preko COVAX-a u Bosnu i Hercegovinu čim naša vlada potpiše Pfizerov sporazum o nadoknadi štete i popratno pismo, koje je GAVI – (Globalni savez za vakcine), podijelio s našom odgovornom osobom pri COVAX-u 22. februara 2021. godine i usuglasi se s Pfizerom da postoje dovoljne finansijske garancije.

– Pfizeru je također potrebna vaša potvrda o sudjelovanju u ‘COVAX No Fault Compensation’ programu, uspostavljenom od WHO, koja bi po mogućnosti trebala biti donešena kad se svaki dogovor unutar pomenutog programa smatra cjelovitim i finalnim, navodi se uz želje da će naredni koraci dovesti do pokretanja procesa imunizacije u našoj zemlji u narednim sedmicama.

Podsjećamo prije tri dana u BiH je došlo pismo da se isporuke vakcina preko COVAX-a odgađaju zbog problema s ispunjavanje uvjeta koje je postavio Pfizer.

Nadoknada štete i sporazum koji se potpisuju su posve normalni u ovakvim situacijama, a na njima insistiraju svi zapadni proizvođači i farmaceutske kompanije. Posve je neobično da BiH još to nije potpisala i da to predstavlja problem, piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79