WHO poručio Evropi da nastavi koristiti AstraZenecu

Koristi vakcina protiv Covida-19 AstraZenece premašuju moguće rizike i zemlje širom Evrope bi ga trebale nastaviti koristiti kako bi spasili živote, poručio je u četvrtak direktor ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu.

Hans Kluge je kazao da evropska medicinska regulatorna tijela istražuju manji broj slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u nekim evropskim zemljama, zbog čega je više članica EU-a privremeno prekinulo upotrebu vakcina spomenutog proizvođača.

– U ovom trenutku ne znamo je li vakcina odgovorna za pojavu nekih neželjenih pojava ili za sve njih, ili se radi o slučajnostima – kazao je Kluge i dodao:

– No, u ovom trenutku znamo da koristi vakcina AstraZenece premašuju njegove rizike te bi se trebalo nastaviti koristiti kako bismo spasili živote – istaknuo je dužnosnik WHO-a.

Usprkos tim uvjeravanjima, do sada je 13 zemalja suspendiralo upotrebu ove vakcine. Kluge pak ističe da je dobivanje i zadržavanje povjerenja javnosti u vakcine od “ključne” važnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79