YouTuber tvrdi: U kuću mi je upalo 11 specijalaca… Ušutkan sam zbog imama Muhameda Velića, odvukla me policija!

Dok se meni nameće cenzura, vjerski poglavari se štite kao bijeli medvjedi

Youtuber Haris Pendić, ovdašnjoj javnosti poznat nakon hapšenja u maju ove godine zbog navodnih prijetnji kardinalu Vinku Puljiću uoči blajburške mise u Sarajevu, ponovo je prijavljen zbog prijetnji.

– Ovaj put sam opet ušutkan i to za račun sarajevskog imama Muhameda Velića, koji me je prijavio policiji jer sam kritikovao njegove homofobne stavove koje je iznosio javno na Facebooku. Zbog toga mi je jučer (prekjuče, op. prir.) u kuću upalo 11 specijalaca, koji su došli s nalogom i pretresli mi cijelu kuću. Naravno, nisu ništa našli. Nakon toga sam pozvan na razgovor u Federalni MUP BiH, gdje sam doživio psihološku torturu od strane četvorice inspektora – tvrdi Haris Pendić u svom ogorčenom pismu koji je uputio na redakciju DEPO Portala.

Kako Pendić tvrdi, nakon psihičke torture i prijetnji prebijanjem od strane inspektora, zaplijenjen mu je mobitel i poslan je kući.

– Interesantno je da su uspjeli dobiti nalog za pretres tek tako i to su ga dobili još 24.9.2020, a tek 6.10.2020. su izvršili pretres.

Sporni video je, inače, na YouTube postavljen još prije dva mjeseca.

Haris Pendić, koji se predstavlja kao ateist, anarhist, antifašist i samostalni aktivist poznat je po radu na svom youtube kanalu “The Unstoppable Grind Master”.

– Na svom kanalu na sirov i iskren način kritikujem razne fašizme, nepravde, fekalije i probleme u našem društvu uz određene elemente satire – pojašnjava Pendić, pa dodaje da mu je više puta bila ugrožena sigurnost i brutalno narušena sloboda govora i sloboda izražavanja.

– Prvi put sam ušutkan od strane Katoličke crkve i neoustaških pokreta jer sam kritikovao misu za mrtve fašiste Bleiburga. Oni su izvadili moj video iz konteksta i optužili me za “govor mržnje”, pa čak i za terorizam – navodi Pendić.

Youtuber ističe kako je, prema novom zakonu o zaštiti prava LGBTQ osoba, kažnjivo širiti mržnju prema LGBTIQ osobama.

– Adna Pandžić, članica Demokratske fronte, dobila je kaznu od 3000 KM zbog svog Facebook statusa, ali zato Muhamed Velić za svoje homofobne statuse nije dobio nikakvu kaznu i još uz to hapse i progone ljude koji kritikuju njegovu otvorenu homofobiju i tretiraju ih kao teroriste – ogorčen je Pendić, pa zaključuje da “to samo pokazuje koliku zaštitu uživaju Velić i drugi čelnici vjerskih organizacija od strane države i policije”.

– Ovo je dokaz da u BiH ne postoji sloboda govora i izražavanja i da živimo pod čizmom troglave kleronacionalističke aždahe, gdje nemaš nikakva prava ako si protiv sistema. Dok se meni nameće cenzura, vjerski poglavari se štite kao bijeli medvjedi. To nije demokratija. To je kleronacionalistička oligarhija, u kojoj se jedino sluša glas privilegiranih, političkih, tajkunskih i vjerskih elita. Da li je normalno da se meni prijeti nasiljem samo zato što želim da se nešto mijenja u ovoj državi? Ja u tome nisam jedini. U ovoj državi se otvoreno medijski linčuju i sistematski ušutkavaju i cenzuriraju antifašisti i svako ko odbija da pristane na 30-godišnji režim prevara, podjela i pljačke. Svjesno i otvoreno me vladajuće strukture, već drugi put, pokušavaju ušutkati – prenosi Depo.

Razlog zbog kojeg oni svjesno ugrožavaju moju sigurnost jeste taj što ne oklijevam da maksimalno koristim svoju slobodu govora da bih izrazio nezadovoljstvo koje sa mnom dijeli ogroman broj pripadnika moje generacije, kao i svi kojima je ovaj sistem na oči oteo radna mjesta i normalan život i kojima svakodnevno nastoji ubiti nadu u budućnost. Ovaj sistem nas gazi već 25 godina i svjesni su koliko nam ih je svima dosta. Zato se i trzaju, čak i na humoristične Youtube videe i onda ne daju nam ni da govorimo o pobuni, kažnjavaju i hapse zbog misli jer znaju koliko su slabi. Svi se mi pitamo: dokle više? Jer kada gazite toliki narod toliko godina i još im ne date da barem humorom iskažu što misle, onda očekujte da te stvari iskažemo drugačije, što onda neće biti smiješno – poručuje Haris Pendić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79