Za 100 hiljada maraka: Robot Agar kosi, sije i sve obavlja bez čovjeka

Firma “Coming” razvila je posebno vozilo nazvano “Agar” koje predstavlja inovativni korak ka automatizaciji poljoprivredne proizvodnje.

Ovaj robot, nazvan “Agar”, 100 posto je električan i opremljen je četiri električna motora za pokretanje same mašine, kao i dodatnog motora za pokretanje priključnih mašina poput mulčera, kosilice, sijačice i prskalice.

On se kreće pomoću lidara, senzora, stereo kamere i radara, omogućavajući mu potpunu autonomiju ili vožnju na daljinski upravljač.

Jedna od ključnih karakteristika ovog robota je njegova sposobnost preciznog izvršavanja zadataka, s greškom od samo dva centimetra. Baterija mu omogućava neprekidan rad osam sati, a za punjenje je potrebno samo dva sata. “Agar” može da nosi teret do 600 kg i vuče priključne mašine do 300 kg.

Osim u poljoprivredi, “Agar” može naći primjenu i u komunalnim djelatnostima, poput košenja trave u gradskim parkovima. Iako se cijena osnovnog modela kreće oko 50.000 eura, a izloženog modela sa dodatnim baterijama i sistemom za pokretanje priključnih mašina oko 75.000 eura, interesovanje za ovaj proizvod već postoji, posebno među poljoprivrednicima koji obrađuju između 10 i 50 hektara zemljišta.

Prema rečima menadžera razvoja poslovanja firme “Coming”, investicija u “Agara” može se isplatiti između 12 i 18 mjeseci ako se robot koristi 200 dana u godini u dvije smjene. Ova inovacija predstavlja korak ka efikasnijoj, autonomnijoj i ekološki prihvatljivijoj poljoprivredi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79