Za 11 mjeseci preduzeće Rad na parkiralištima zaradilo oko 1,2 miliona maraka

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o izmjeni Odluke o cijenema korištenja javnih parkinga.

Izmjene ove odluke se ne odose na poskupljenje ili promjenu visine cijene ove usluge za građane. Izmjenama je regulisana raspodjela sredstava prikupljenih od naplate ove vrste usluga između KJKP Rad i Ministarstva saobraćaja, shodno mišljenju Uprave za indirektno oporezivanje KS, a u vezi s oporezivanjem komunalnih usluga parkiranja prenosi Faktor.

Parkiranje automobila u Kantonu Sarajevo odvija se u tri zone (nulta, prva i druga zona) i trenutno se ne planira uvođenje novih parking zona, a nema naznaka da bi moglo doći do poskupljenja parkiranja. Preduzeće Rad na području Kantona Sarajevo upravlja sa 1.707 parking mjesta. Broj garažnih mjesta u zatvorenim garažama iznosi 2.316, a broj garažnih mjesta na otvorenom dijelu iznosi 1.609, saznali smo u preduzeću Rad.

Koliko KJKP Rad godišnje zaradi od parkinga?

– Prihod od naplate parkiranja od 1. januara do 30. novembra 2020. godine iznosi jedan milion 191.097 maraka. Od ukupnog prihoda nakona plaćenog PDV-a, 40 posto bruto iznosa pripada Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, a 53 posto neto iznosa pripada KJKP Rad. Novac koji zaradimo troši se za održavanje javnih parkinga i garaža – kazao je Mirsad Hošić, v. d. direktora KJKP Rad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79