Za 3,5 miliona KM obnovljeno korito za konje?!

Najveći dio šumskih drvnih sortimenata koje eksploatiše ŠG “Sjemeć” Rogatica je sa boričkog platoa, iz šuma Sjemeća i Devetaka. Ovdašnji drvni sortimenti spadaju među najkvalitetnije u Republici Srpskoj, a prilaz do njih, što je najvažnija stavka u ovoj grani privrede, je skoro pa idealan.

Godišnje po osnovu ove eksploatacije budžetu opštine pripada oko 700.000 KM.

Kao nezakoniti direktor ŠG “Sjemeć”, sa nekakvim zakonu nepoznatim ugovorom “direktora-menadžera”, aktuelni SNSD-ov načelnik Rogatice Milorad Jagodić ova sredstva u 2016. godini nije doznačio opštinskom budžet.

Kad je stupio na funkciju načelnika opštine u 2017. godini mu se, po ovom osnovu, slilo oko 1,4 miliona KM. U naredne tri godine takođe je na budžet opštine trebalo da legne po oko 700.000 godišnje, ili ukupno 3,5 miliona KM.

Po zakonu kojim je uređeno raspolaganje ovim sredstvima predviđeno je da ona moraju biti reinvestirana u područje sa koga je izvršena eksploatacija šume. Opštinska uprava podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede plan trošenja ovih para, a oni daju saglasnost na njega. Ili ne daju, ukoliko nije predviđeno trošenje onako kako predviđa zakon.

Prema našim izvorima iz Opštinske uprave načelnik Jagodić godinama ne dobija saglasnost Ministarstva, ali uprkos tome ova sredstva troši za sasvim druge namjene.

Koliko je javnosti poznato jedina investicija koju je opštinska uprava Milorada Jagodića za 4 godine mandata realizovala na boričkom platou jeste obnavljanje pojila za konje, zvanog korito.

I to je bilo tek omazivanje novim betonom stare konstrukcije. A od dva korita obnovljeno je samo jedno. I uređena kaptaža izvora Kušmetovac.

Korito za konje kojih više nema

Kuriozitet je i to da je korito koje je obnovljeno služilo za pojenje konja čuvene boričke ergele, koja više ne postoji. Prošle godine prodata su posljednja grla ergele, nakon 125 godina njenog postojanja.

Ergela je bila u sastavu rogatičkog agrokompleksa “Agrokombinat”, pandana kladuškom “Agrokomercu”, koji je objedinjavao cio jedan lanac preduzeća što su se bavila sijanjem poljoprivrednih kultura, uzgojem stoke, klaničarskim poslom i preradom mesa, sve do gotovih proizvoda, trgovine i lanca mesnica i ugostiteljstva i turizma u okviru dva hotela i više ugostiteljskih objekata.

Tadašnji direktor “Agrokombinata” Milorad Jagodić privatizovao ga je sa svojim saradnicima, a onda rasprodavao dio po dio, sve do konačnog uništenja. Tako je propala i borička ergela konja.

Zavičajno udruženje “Borike” KK “Lenkoran” i još nekoliko entuzijasta koji pokušavaju sačuvati makar pojedine linije boričkih konja u više navrata obraćali su se Miloradu Jagodiću, sada načelniku opštine, da im pomogne u njihovoj plemenitoj nakani, ali on je ostajao i gluv i nijem za sve njihove zahtjeve.

Jagodić nije imao sluha ni da se novcem iz budžeta, koji bi po zakonu trebalo da bude uložen na području Borika, spriječi propadanje tamošnjeg zadružnog doma. Sada je već i kasno, jer je potpuno urušen prenosi BN.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79