Za 350.000 eura mita povukla priznanje Kosova

Ministrica vanjskih poslova Centralnoafričke Republike Sylvie Baipo-Temon za 350.000 eura mita potpisala je akt kojim poništava odluku te države iz 2008. godine o priznanju Kosova.

Kako tvrdi portal CNC, koji istražuje nezakonitosti šefice diplomatije, ona je novac preuzela prošle godine u Parizu i bez znanja vlasti Centralnoafričke Republike uputila Srbiji diplomatsku notu kojom poništava tu odluku.

Dalje CNC tvrdi da je Baipo-Temon imala sastanak s izaslanikom šefa srbijanske diplomatije Ivicom Dačićem, s kojim je dogovorila iznos novca koji će joj biti uplaćen. Vanja, kako se čovjek predstavio, dogovorio je sve detalje, novac je uplaćen, a ministrica je notu predala izvjesnoj Tanji, za koju se navodi da je u ime Srbije zadužena za “specijalne operacije u Africi”.

Nota o povlačenju priznanja, navodi CNC dalje, šokirala je vlasti Centralnoafričke Republike. Oni su najavili da će poništiti taj akt, donesen mimo saglasnosti državnih institucija.

No, CNC tvrdi da je srbijanska diplomatija zaprijetila da će angažirati svoje ruske kolege, te je skandal zataškan.

Ovaj medij ističe da je ministrica vanjskih poslova već odranije poznata po brojnim skandalima falsificiranja službenih dokumenata. Svojoj sluškinji izdala je sve potrebne lažne dokumente kako bi ova dobila vizu za Evropsku uniju.

Tu uslugu, tvrde novinari dalje, nije naplatila, ali jeste na stotine lažnih pasoša koje je izdala.

CNC tvrdi da je Baipo-Temon poznata u ovom dijelu Afrike po kršenju zakona i sklonosti korupciji.

Dok je bila na čelu Ureda za javne nabavke, mediji su vrvjeli od dokaza o njenim koruptivnim aktivnostima.

Navode i da su za to znali u Srbiji i kontaktirali je kako bi i od nje dobili notu o povlačenju priznanja Kosova.

– Srbija teži da broj država koje su priznale Kosovo svede na 96, kako bi time onemogućila prijem Kosova u UN – navodi CNC.

Ovaj medij najavljuje da će u narednim danima objavljivati nove detalje ovog, ali i drugih skandala u koje je uključena šefica diplomatije Centralnoafričke Republike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79