Za britanski soj se pokazalo da je zarazniji od 30 do 50 posto u odnosu na prethodni

Doktor Kovačević je rekao kako su u Banjaluci tokom ljetnih mjeseci radili na edukaciji ljekara te pripremi novih prostora

Klinički centri u Sarajevu i Banjaluci među ključnim su medicinskim institucijama u Bosni i Hercegovini za zbrinjavanje najtežih Covid bolesnika.

Doktor Bosanko Horozić sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof.dr Peđa Kovačević i doktorica Danisa Momčičević sa Klinike intezivne medicine za behiruške grane UKC-a RS-a za medije su danas govorili o liječenju, te simptomima koronavirusa te starosnoj dobi.

Doktor Horozić je rekao kako nisu neočekivane mutacije, jer se virus širi i mutira te da imamo britanski, južnoafrički, brazilski i češki virus i da će vjerovatno biti drugih mutacija, zaraznijih.

– Za britanski soj se pokazalo da je zarazniji od 30 do 50 posto u odnosu na prethodni soj. Sigurni podaci o tome da li je virus opasniji od svog prethodnika ne postoje, ali s obzirom na uvećanje broja oboljelih i broja težih slučajeva i teže kliničke slike koje samim tim mogu dovesti do letalnih ishoda je primijetno. Simptomi se razlikuju u tome što osnovni karakteristični simptomi kao što su gubitak njuha i okusa koji sada izostaju a dominiraju respiratorni simptomi, odnosno za vrlo kratko vrijeme se razvije obostrana upala pluća. Sada imamo da u pet dana nakon potvrđivanja infekcije pacijenti iz svojih domova dolaze prema KCUS-a sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, istakao je Horozić.

Na KCUS-u se hospitaliziraju pacijenti koji imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku a ta ustanova je, kako je rekao prim. dr. Horozić, do sada zbrinula više od 3.750 Covid bolesnika, a da je do sada kroz novi centar prošlo blizu 300 najtežih bolesnika koji iziskuju respiratornu podršku.

Rekao je i da je loša reakcija institucija koje su zadužene za riješe prbolem i rasterete preopterećene zdravstvene ustanove je doprinijela ovoj situaciji koja se dešava u trećem valu korona virusa

  (VIDEO) Hadžikadić, Kojović, Konaković: Vlasti, doći ćemo vam na kućna vrata po ono što ste nam ukrali!

Doktor Kovačević je rekao kako su u Banjaluci tokom ljetnih mjeseci radili na edukaciji ljekara te pripremi novih prostora.

– Imali smo staru bolnicu u Banjaluci te smo napravili dvije bolnice koje funkcionišu i zbrinjavaju Covid i necovid pacijente. Tokom ljeta smo radili na edukaciji ljekara u RS i pravljenju mreže intenzivnog liječenja i pripremanje prostora za prihvat pacijenata koji bi bili životno ugroženi. Dobili smo grant od američkog udruženja i osposobili 32 ljekara za brzi prelazak na mod liječenja životno ugroženih bolesnika. Tako da smo u Doboju, Bijeljini, Foči mogli da uduplamo za liječnje kritično oboljelih, istakao je doktor Kovačević za N1.

Doktor Horozić je kazao kako je svaka podrška dobrodošla i da KCUS-u nedostaje zaštitne opreme, lijekova, ali da ta zdravstvena ustanova racionalizacijom ne uskraćuje svoje pacijente ni sa lijekovima ni sa zaštitnom opremom.

Govorio je i o lijeku Tocilizumab koji se koristi za liječenje oboljelih od Covida te uputio apel prema autoritetima da se pobrinu da se taj lijek stavi na esecijalnu listu ili da se omogući zdravstvenim ustanovama nabavka lijeka bez tenderskih procedura koje su često duge. Istakao je da KCUS sam nabavlja taj lijek i ordinira ga najtežim pacijentima.

Dr. Momčičević je kazala kako i u UKC RS koriste lijek Tocilizumab te da je potvrđeno da pomaže pri liječenju korona virusa prenosi Oslobođenje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79