Za brutalno ubistvo Brune Rolda Krnetiću osam, Zoriću četiri godine zatvora

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Slobodana Krnetića (34) na osam godina zatvora, a Borisa Zorića (34) na četiri godine zbog ubistva Brune Rolda (54) koji je zaklan nožem u napuštenoj kući, dok je tijelo zapaljeno.

U presudi se navodi da je Zorić djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, zbog poremećaja ličnosti, pa mu je izrečene mjera liječenja i čuvanja u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi. Ukoliko liječenje bude trajalo manje od četiri godine, ostatak kazne će provesti iza rešetaka, piše Avaz.

Rold je ubijen 25. novembra 2019. godine u centru Banje Luke. Direktan izvršilac ubistva bio je Rade Drljača koji je osuđen na 15 godina zatvora, dok su Zorić i Krnetić bili saizvršioci.

Svi optuženi, ali i žrtva su zavisnici od alkohola i opijata. Kritičnu noć zajedno su pili u napuštenoj kući, vlasništvo Ivice Pezića, i sukobili se zato što Rold nije donio tablete. U presudi se navodi da ga je Kretić prvi udario šakom u glavu. Nakon toga svi su ga brutalno tukli rukama i nogama po cijelom tijelu, nanoseći mu teške povrede. Žrtvu su potom vezali tako što mu je Zorić držao noge, dok su ih Drljača i Krnetić vezali maramom. Krnetić je potom uzeo nož, prijeteći Roldu da će ga zaklati, od čega je odustao. Nož je zatim uzeo Zorić i prislonio ga Roldu na vrat, prijeteći ubistvom. I on je od toga odustao, da bi nož uzeo Držljača i šiljkom i oštricom ga ubo u vrat. Usljed povreda Rold je preminuo, a Drljača je upaljačem zapalio dušek na kojem je žrtva ležala i izazvao požar u kojem je tijelo ugljenisano, a kuća djelimično izgorjela.

U obrazloženju presude sudija Branimir Jukić je rekao da je, u odnosu na optužnicu, ublažio kvalifikaciju krivičnog djela sa teškog, na “obično” ubistvo.

– Optuženi su takve ličnosti koje nepoštuju nikakve vrijednosti. To im je životni stil. I ovdje nije bilo klasičnog sukoba, ni povoda i izostali su mnogi elementi koji ukazuju da je djelo počinjeno prilikom bezobzirnog nasilnog ponašanja, kako se navodilo u optužnici – rekao je Jukić.

On kaže da je vijeće utvrdilo da se sve odigralo onako kako je navedeno u optužnici. Navodeći pojedinačne dokaze vijeće je odbacilo tvrdnje odbrane da je Zorić spavao tokom premlaćivanja Rolda. Ukazao je da Zorić nije imao nasilnu prošlost pa mu je, uz bitno smanjenu uračunljivost, izrečena kazna ispod zakonskog minimuma. I kod Krnetića je kao olakšavajuća okolnost uzeto to što nije imao nasilnu prošlost i neosuđivanost.

Optuženima je produžen pritvor, a u kaznu je uračunato vrijeme koje su već proveli u zatvoru od 26. novembra prošle godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79