Za cijenu goriva je pandemija koronavirusa završena

Cijene nafte su se oporavile na nivo od prije pandemije koronavirusa, nakon drastičnog pada prošle godine.

Iako je potražnja za naftom i dalje niža od normalne, postoje nade u brži ekonomski oporavak od očekivanog s obzirom na pojavu vakcina.

Na cijene nafte često se gleda kao na barometar privrednih aktivnosti koje se još bore s posljedicama virusa.

“Crno zlato” sada je doseglo cijenu od 60 dolara po barelu, koja je porasla više od 50 posto u posljednjih nekoliko mjeseci, piše BBC.

“Najveći pokretač najnovijeg skoka cijena zabilježenog prošle sedmice bio je nagli porast očekivanja za oporavak ekonomske i naftne potražnje sa znakovima da bi se koronavirus konačno mogao povući”, rekla je Vandana Hari, osnivačica firme za podatke o naftnim tržištima sa sjedištem u Singapuru.

Potražnja raste u raznim dijelovima svijeta, posebno u Aziji.

“Prilično smo optimistični u pogledu onoga što vidimo u Kini”, rekao je prošle sedmice izvršni direktor Royal Dutch Shella Ben van Beurden.

Ostali faktori također su odigrali svoju ulogu u poticanju cijena, kao što su napori država proizvođača nafte, posebno Saudijske Arabije, da ograniče proizvodnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79