Za deset godina čak 40 posto stanovništva će biti starije od 65 godina

Stanovništvo u Bosni i Hercegovini stari, a uzevši u obzir značajan pad nataliteta i odlazak mladih iz zemlje, procjena je da će za deset godina čak 40 posto stanovništva biti starije od 65 godina, rečeno je danas tokom obilježavanja 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba “Slavimo život”.
Predstavnici različitih institucija, lokalnih zajednica i nevladinih inicijativa te osobe treće životne dobi danas su u povodu 1. oktobra u Sarajevu razgovarali o prioritetima i potrebama starijih osoba u BiH, neophodnim politikama koje čekaju na usvajanje te su podijelili iskustva o dobroj praksi u realizaciji programa za starije. Događaj su organizirali Hilfswerk International i Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde”.

Menadžerica projekta Azema Avdušinović kazala je da je značajan segment starije populacije narušenog zdravstvenog stanja te da su izloženi siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Tvrdi da je krajnje vrijeme prepoznati i uspostaviti pravne, institucionalne i socijalne okvire za donošenje adekvatnih politika i programa podrške za poboljšanje kvaliteta života i zdravlja starijih osoba.

Hilfswerk International je, dodala je, u svojoj strategiji opredijeljen da se brine o starijim i nemoćnim osobama kroz implementaciju više programa koje finansira Austrijska razvoja agencija i Hilfswerk Austrija.

“Namjera nam je da obilježavanje 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba bude tradicija Hilfswerk Internationala i Hilfswerk Kuće podrške, projekt u okviru kojeg se pruža mobilna njega starijim osobama i onima koji su u potrebi u njihovim domovima”, istakla je.

Pružanjem mobilne njege se, tvrdi Avdušinović, prenosi znanje, iskustva i dobre prakse Austrije koja već desetljećima gradi iskustvo u pružanu njege starijim osobama.

Hilfswerk Kuća podrške je specijalizirana Ustanova za organizaciju i pružanje sveobuhvatne profesionalne i integrirane njege i stručne podrške u vlastitom domu, za osobe kojima je potrebna njega, njihovim porodicama i ostalim članovima društva.

“Principom “sve iz jedne ruke”, Ustanova pruža pomoć i podršku za ljude koji nisu u mogućnosti samostalno ispunjavati svakodnevne životne obaveze i aktivnosti uslijed narušenih vitalnih ili organskih funkcija, otežavajućih okolnosti ili popratnih simptoma koji su posljedica akutnih ili hroničnih stanja, toka starosti, invaliditeta i posljedica specifičnih spektara bolesti”, kazala je Avdušinović.

S obzirom na činjenicu da značajan broj osoba ovisi o svakodnevnoj pomoći ili podršci drugih članova porodice ili društva, dodala je da Hilfswerk Kuća podrške takvim osobama osigurava ostanak u vlastitom, sigurnom i poznatom okruženju s ciljem prevencije njihove institucionalizacije i napuštanja vlastitog doma.

“Klijentom Hilfswerk Kuće podrške može postati svaka osoba u potrebi, koja ostvaruje njegu na lični ili zahtjev staratelja, kao i na prijedlog nadležnih institucija”, kazala je.

Vodeći se individualističkim pristupom, istakla je da Hilfswerk Kuća podrške zagovara specifičnost potreba koje svaki klijent posjeduje gdje se one za svakog klijenta ponaosob, preciziraju tokom prve posjete analizom kompletne situacije klijentovog stanja, funkcionalnosti i okruženja, na osnovu čega se u konačnici personalizira paket specifičnih usluga karakterističan za svaku osobu.

Avdušinović je naglasila da su njegovatelji koje Hilfswerk Kuća podrške upošljava educirani prema austrijskom programu za obuku njegovatelja u mobilnoj njezi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79