Za diplome više od pet miliona otišlo u Široki Brijeg

Afera o sumnjivim diplomama na površinu je izbacila mnogo toga, a ujedno i podsjetila na kriminal na koji su autoprevoznici iz naše zemlje godinama ukazivali. Kriminal se, kako smo nedavno pisali, odvijao po “slovu zakona” uz odobrenje Ministarstva prometa i komunikacija BiH, a u sve je umiješana i Srednja strukovna škola s pravom javnosti – Centar za obrazovanje Široki Brijeg.

Radi se o tome da se stručno osposobljavanje upravitelja prevoza i vozača obavlja upravo u ovom širokobriješkom Centru, a njihova potvrda je uslov da bi Ministarstvo vozačima i prevoznicima izdalo licencu za obavljanje međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prevoza putnika ili tereta. Saznajemo da je na ovaj način dosad više od pet miliona maraka otišlo u kasu Centra u Širokom Brijegu.

(Ne)zakonita Direktiva

“Kvalifikacijske kartice vozača određenih cestovnih vozila za prijevoz robe prema Direktivi 2003/59/EZ nisu obavezne za BiH, niti je primjena Direktive moguća bez članstva BiH u EU”, naglašava dobro obaviješten izvor Oslobođenja, čiji je identitet poznat redakciji.

Na uvid nam je donio i određenu dokumentaciju (Službeni list EU L 226/410.9.2003.) u kojoj stoji da je Direktiva 2003/59/EZ Evropskog parlamenta i vijeća od 15. jula 2003. o početnim kvalifikacijama i periodičnom osposobljavanju vozača određenih cestovnih vozila za prijevoz robe ili putnika donesena prema Ugovoru o osnivanju Evropske zajednice, a posebno njegov član 71. i odnosi se samo na zemlje članice Evropske unije, prenosi Oslobođenje.

U tački 6. se navodi: “Kako bi se spriječili nejednaki uvjeti natjecanja, ova bi se Direktiva trebala primjenjivati na prijevoznu djelatnost koju obavljaju kako državljani država članica, tako i državljani trećih zemalja koji su zaposleni u poduzeću sa sjedištem u državi članici ili za njega rade”.

S obzirom na sve navedeno, može se zaključiti da ova direktiva za treće zemlje (van EU) nije pravno obavezujuća niti je njena primjena praktično moguća za zemlje koje nisu članice EU.

Sve je počelo u vrijeme nekadašnjeg državnog ministra prometa i komunikacija Rude Vidovića, koji je krajem 2011. tokom tehničkog mandata donio (ne zakon) Pravilnik o uvjetima i postupku izdavanja licenci i kvalifikacijskih kartica vozača za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza.

Vidović je, dakle, krajem 2011. suprotno članu 5. i članu 47. Zakona o cestovnom prevozu donio Pravilnik kojim su regulisane oblasti za koje ministar nije ovlašten ovim, kao ni ostalim zakonima. Niti su te oblasti uopće regulisane zakonom, a što se odnosi na kvalifikacijske kartice vozača, objavljivanje javnog poziva za izbor tijela koja će provoditi stručno osposobljavanje upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu, izdavanje odobrenja za obavljanje poslova stručnog osposobljavanja upravitelja prijevoza i vozača, povjeravanje javnih ovlaštenja, donošenje cjenovnika stručnog osposobljavanja i ispita upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu i određivanje uplatnih računa.

Umjesto da ovaj pravilnik stave van snage, Vidovićevim putem su nastavili i ministri koji su došli nakon njega. O ovom problemu ranije su govorili i autoprevoznici, a neki od njih su nedavno u Oslobođenju javno prozvali i danas aktuelnog sekretara Ministarstva Igora Pejića.

– Ovi ministri su se stavili u poziciju zakonodavca, zanemarujući pri tome postojanje stvarnog zakonodavca Parlamentarne skupštine BiH. Nezakonite pravilnike uz nakaradnu primjenu odredaba Direktive su provodili i provode, uzimajući tako novac od građana (vozača) i prometnih preduzeća u BiH za kvalifikacijske kartice, koje nigdje nisu potrebne, osim na graničnim prelazima pri izlasku iz BiH. Koncept zatvaranja granica BiH za vozače i prijevoznike koji nemaju kvalifikacijske kartice prema nezakonitom Pravilniku je posebno birokratsko uvezivanje i tjeranje vozača i preduzeća na nepotrebne finansijske izdatke u korist privatne škole u Širokom Brijegu, koja obavlja stručno početno i periodično osposobljavanje vozača kao preuslov da bi Ministarstvo izdalo vozaču kvalifikacijsku karticu, kaže naš sagovornik.

Dalje ističe da Granična policija BiH neizostavno traži kvalifikacijske kartice koje nisu nigdje i nikome potrebne niti su zakonom propisane i kao takve nigdje i ne važe, ni u BiH ni van naše države.

– Ove kartice važe i potrebne su jedino za dijalog vozača i graničnog službenika, gdje se, očigledno kao rezultat svega nezakonitog, provodi dogovoreno birokratsko nasilje organiziranog kriminala, naglašava sagovornik.

Dakle, Ministarstvo je Srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti Centar za obrazovanje Široki Brijeg povjerilo javno ovlaštenje na osnovu člana 17. Pravilnika i odobrenja, potpisivanjem ugovora o obavljanju poslova stručnog osposobljavanja upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu od 5. januara 2012, suprotno članu 5. i članu 47. Zakona, zatim članovima 9. i 22. Zakona o upravi, te izvan nadležnosti Ministarstva propisanih članom 10. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Sve po zakonu
Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH nedavno su nam odgovorili da je izbor tijela koja će provoditi stručno osposobljavanje proveden po javnom pozivu, objavljenom 16. novembra 2011. godine u tri dnevna lista, te da je na provedene aktivnosti mišljenje dalo Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine.

U vezi sa direktnim optužbama autoprevoznika upućenim Pejiću, te nekadašnjem ministru Vidoviću, iz Ministarstva su nam ranije odgovorili: “Postupak izdavanja licenci uređen je podzakonskim aktom, odnosno Pravilnikom sačinjenim temeljem Uredbe 1071/2009 VE, na koji je prije objave pribavljeno mišljenje Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo nije upoznato o ‘sve lošijoj situaciji’ kojoj su uzrok državni službenici niti postojanju eventualnih optužbi protiv državnih službenika Ministarstva, kao ni njihovom sadržaju.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79