Za društvo opasnije od korona virusa – Politički uhljebi u centrima za socijalni rad

Za društvo opasnije od korona virusa – Politički uhljebi u centrima za socijalni rad

Javne ustanove, popularno nazvane „centri za socijalni rad“ je zadnje „neatraktivno“ utočište za nezbrinute politički podobne uhljebe koji svoje „promašene“ fakultete i „stručna“ zvanja kompleksaški hiper-aktiviraju u centrima za socijalni rad. Direktora postavlja politika, uposlenike postavlja politika, i ne znajući da pored centara za kulturu, privredu, zdravlje, upravo u centrima za socijalni rad svoj uticaj imaju nestručni, ispodprosječni studenti „divljih“ fakulteta i koji „kroje“ društvo po mjeri kakvu oni vide – a to je naštimani konkurs, naštimano radno mjesto, politički background koji im štiti leđa i šta imamo na kraju? Imamo društvo koje nema nikakvu socijalnu podršku, nikakav plan socijalnog zbrinjavanja, nikakvu socijalnu kartu, nikakvu uvezanost sa drugim sferama društva, kao što su kultura, sport, privreda. Kao da se građani namjerno drže kao taoci ovakvih i onakvih utjecaja ovih „stručnjaka“ i „stručnjakinja“ – da budemo ravnopravni.

Obišli smo nekoliko centara za socijalni rad, ali onaj u Kaknju nam je ostao baš u sjećanju.
Direktor, član lokalne političke stranke, vijećnik u lokalnom vijeću, donosi i glasa „sam za sebe“ i svoje izvještaje. Uposlenici – svi redom na listama političkih stranaka, nećemo ih imenovati pojedinačno, ali ćemo prikazati njihove političke postere i „njihova uvjerenja“ i izjave. Par uposlenika su čak i aktuelni vijećnici, kao i vijećnici u prošlom sazivu općinskog vijeća u ovom malom industrijskom gradu.

Međutim, to nije sve. Artimetički – prosjek 40.000 stanovnika, prosjek da je 10% stanovništva u socijalnom opsegu, dobijamo cifru od 4000 građana Bosne i Hercegovine koji instantno imaju potrebu za direktnim uslugama centra za socijalni rad. Na zvaničnoj web stranici lokalne vlasti, možete naći izvještaje o radu ovog lokalnog centra koji ne pokrivaju ni 10% od 10%, dakle 1% od ukupnog stanovništva.

Kako saznajemo, apel načelnika u prošlim sazivima da ovaj lokalni centar za socijalni rad načini socijalnu kartu, još nije došao na dnevni red, odnosno godinama se odbija izvršenje izrade socijalne karte, što je doslovno putokaz za djelovanje ovog centra, u kojem kako smo naveli vijećnik vodi, vijećnici rade, sekretarice lokalnih političkih stranaka određuju prioritete sastanaka, bivši vijećnici određuju paušale za porodilje, socijalna davanja, bivše vijećnice „stručno“ obrađuju stranke u psihološko-socijalno-pedagoškim tretmanima, po uzoru na vladajuće koalicije i „otrgnute“ bivše članice čiji je svjetonazor, stručnost i ravnopravnost misaona imenica. Kao takvi, lutaju u magli bosansko-hercegovačkog društva, kao takvi donose odluke za koje građani, ali i oni sami znaju da nemaju veze sa zakonom i zakonima.

Hoće li se ovaj trend političke zaštite i „stručnosti“ nastavljati kroz dane koji dolaze, na nama je da pratimo i izvještavamo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79