Za državljane BiH: Ako putujete u Neum kroz Hrvatsku, ne treba vam PCR test

Tranzit kroz Hrvatsku spada u iznimke nužnih putovanja te će putnicima u tranzitu biti odobren ulaz bez obaveze predočenja negativnog PCR testa ili određivanja samoizolacije, a što se jednako primjenjuje i za tranzit do Neuma.

Ova informacija je potvrđena za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Prilikom tranzita potrebno je bez nepotrebnog zadržavanja koristiti najkraće prometne pravce, uključujući i autocestu tamo gdje je to moguće.

Izlazak iz Republike Hrvatske mora biti u što kraćem roku, a najdulje 12 sati od trenutka ulaska, što će granična policija provjeravati.

Ko i pod kojim uslovima može iz BiH u Neum preko Hrvatske?

“Državljanima trećih zemalja, koji nisu članovi porodice državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. decembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz točke II. ove Odluke, odobrit će se tranzit kroz RH, uz obvezu napuštanja Republike Hrvatske u najkraćem roku ali ne dužem od 12 sati od ulaska”, rečeno je.

Kod tranzita nije potrebno popunjavati najavu ulaska na EnterCroatia.

Sve informacije uvjetima ulaska u RH možete pronaći na web stranici ovdje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79