Za Fahrudina koji je kao dječak preživio strijeljanje u Srebrenici skupljeno 71.500 dolara

Fahrudin Muminović je donedavno bio zaštićeni svjedok Haškog Tribunala, a nedavno je javnosti otkrio svoj identitet jer mu je pomoć prijeko potrebna.

Naime, Fahrudin živi blizu Konjević Polja gdje su uslovi za život i više nego mizerni, a dom dijeli sa amidžom Ramom i još osmero ljudi. Sve ukućane smatra porodicom, a sjećanja na rat nikada nisu nestala. Pri gostovanju na FACE televiziji prisjetio se situacije kada su članovi srpske vojske došli u njegov dom po prvi put.

“Ja i otac smo bili u kući. Otac mi je rekao da mu dam drugu sijalicu kako bi zamijenio ovu koja ne radi. Otišao sam na prozor da vidim nešto i naš jedan čovjek je rekao “evo idu četnici”. Sakrio sam se ispod kreveta. Otac je otišao u drugu sobu. Oni su nas našli, a kasnije i uzeli, svezali marame i vozili nas u kamionu. Meni je u jednom trenutku ispala bijela marama. Rekao sam ocu da mi je stavi, a oni nisu dali. Oni su mi je jako stegnuli. Kasnije su nam naredili da legnemo, tu smo strijeljani. Doktor me spasio neki, odveo me u bolnicu u Zvorniku. Mrak je bio. Vojnici su odbili da ponovo strijeljaju ljude”, pričao je Fahrudin dodavši da mu kuća nikada nije obnovljena iako mu je u više navrata obećano da će biti.

Doktor koji ga je spasio je porijeklom iz Srbije, a spasio ga je jer nije znao da je muslimansko dijete.

Fahrudin i njegova porodica se bave poljoprivredom od koje nemaju puno prihoda. Na Facebooku je otvorena opcija za doniranje pod nazivom “Fahrudin Muminovic Fund (Srebrenica execution survivor)” na kojoj je u samo dva dana, do trenutka objave ovog članka, skupljeno 71.500 dolara, a koje je doniralo 1.570 ljudi.

Fahrudin je dobio veliku podršku javnosti jer ga se svi, pogotovo starije generacije, sjećaju sa televizije i iz novinskih članaka te su se svo ovo vrijeme pitali šta se desilo s njim. Između mnoštva drugih komentara se ističe jedan “Za Fahrudina, našeg sedmog ljiljana!”.

Akcija prikupljanja finansijskih sredstava ostaje otvorena još nekoliko dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments