Za godinu dana četiri sukoba interesa u organima vlasti u RS

Po evidencijama Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, lani je u 16 slučajeva nezadovoljna stranka izjavila žalbu na odluku Komisije, od kojih je 14 odbijeno

Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske je u prošloj godini utvrdila četiri sukoba interesa.

U pitanju su odbornici iz četiri lokalne zajednice u tom bh. entitetu. Dva sukoba interesa su razriješena.

Podaci Komisije pokazuju da je lani utvrđen najmanji broj sukoba interesa od formiranja tog tijela, 2009. godine.

– Također u 2018. godini preventivno je riješeno deset mogućih sukoba interesa – tvrdi se u izvještaju Komisije.

Lani su dali mišljenje u 18 slučajeva, donijeli 22 zaključka, dok su tri slučaja riješena usvajanjem drugog akta (odgovora na dopis, informacije i sl.), te uzeli u rad 200 dostavljenih finansijskih izvještaja.

– S obzirom na to da je 2018. godina bila izborna godina, Komisija je od juna vodila računa o pokretanju postupka po službenoj dužnosti, a posebno se bazirala na finansijske izvještaje, koji su izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici dužni dostaviti tri mjeseca prije isteka mandata i tri mjeseca nakon preuzimanja mandata, kao i svaki put na poziv Komisije – navodi se u izvještaju.

Po evidencijama Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, lani je u 16 slučajeva nezadovoljna stranka izjavila žalbu na odluku Komisije, od kojih je 14 odbijeno.

Od formiranja Komisije do 2018. utvrđeno je 76 sukoba interesa, od kojih je 50 riješenih, prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79