Za godinu dana na groblju kućnih ljubimaca sahranjeni samo papagaj i mačka

Na parceli za kućne ljubimce, koja je smještena na stočnom groblju koje se nalazi na Manjači, za nešto više od godinu dana otkad postoji sahranjena su samo dva kućna ljubimca.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, kaže da su od kućnih ljubimaca na ovom groblju sahranjeni samo mačka i papagaj.

“Što se tiče kućnih ljubimaca, bila su svega dva slučaja kada su građani Banjaluke pozvali Centar, nakon čega smo mi odvezli uginule ljubimce. To su bili papagaj i mačka”, kazao je Ilić za “Nezavisne novine”.

Kako kaže, u odnosu na vrlo mali broj kućnih ljubimaca, mnogo češće sahranjuju životinje koje su uginule na farmama.

“Imamo veliki broj slučajeva kada su nas, nakon uginuća životinja koja se dese na farmama, pozvali njihovi vlasnici, nakon čega smo mi preuzimali njihove ostatke i sahranjivali ih”, rekao je Ilić.

On naglašava da su sve usluge u vezi s prevozom i pokopom životinja besplatne te da sve troškove snosi Centar.

“Mi smo napravili ovo groblje kako bismo zaštitili životnu sredinu i naše građane od određenih bolesti koje se pojavljuju nakon uginuća životinja koje se odlažu na nepropisan način”, rekao je Ilić.

On dodaje da su osobama koje imaju potrebu da sahrane životinjske ostatke obezbijeđeni uslovi za to, te da je samo potrebno da pozovu Centar, nakon čega se oni pobrinu za sve ostalo.

Boran Gajić, vlasnik veterinarske ambulante “Vet centar”, kaže da se u većini slučajeva vlasnik kućnog ljubimca nakon uspavljivanja pobrine o njegovim ostacima.

“Vlasnici koji se odluče da uspavaju kućne ljubimce pobrinu se za pokop njihovih ostataka. Oni ih obično negdje odvezu, zakopaju te obilježe nekim kamenom”, kazao je Gajić.

Kako kaže, upoznat je i sa slučajevima gdje su vlasnici podizali spomenike svojim ljubimcima.

Gajić navodi da je bilo vrlo malo slučajeva tokom prošle godine kada su morali uspavati kućne ljubimce.

“Prema mojoj procjeni, na godišnjem nivou to je maksimalno desetak pacijenata, odnosno kućnih ljubimaca koje smo morali uspavati”, kazao je Gajić.

Dodaje da su to u većini slučajeva mačke i psi, te da se vlasnici odluče na uspavljivanje u situacijama kad dođe do teških oštećenja koja još nije moguće operisati u BiH.

Lara M., vlasnica psa, kaže da će kad dođe u tu situaciju dostojno sahraniti svog ljubimca, jer ga smatra dijelom porodice.

“Teško mi je da sad razmišljam o tome, ali kada moj pas ugine, planiram da ga sahranim kako i dolikuje. On je za mene dio porodice i sama ću se pobrinuti za to, a njegov grob ću obilježiti spomenikom”, rekla je Lara M.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79