Za građane BiH od sutra otvorene granice Grčke

Milica Ristović Krstić, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Grčkoj, saopćila je da će grčke granice biti službeno otvorene za bh. građane od ponedjeljka, 31. maja, u 6 sati ujutro.

-Nakon svakodnevnih napora i angažovanja zaposlenih u našoj ambasadi u Ateni, nadležni organi su konačno donijeli odluku o otvaranju granice, koja je najavljena na sastanku sa Predsjedništvom BiH, Miloradom Dodikom iz grčkog premijera Kirijakosa Mitsotakisa – navela je ambasadorica na svom Facebook profilu.

Istakla je da se svakih sedam dana revidira lista zemalja tako da prije odlaska na put svakako treba provjeriti da li je došlo do nekih promjena. Dodala je da se nada da neće doći do promjena ako epidemiološka slika u zemlji ostane stabilna.

Ristović Krstić je pojasnila i da su uslovi za ulazak u Republiku Grčku sljedeći:

– popunjen PLF
– negativan PCR test ne stariji od 72 sati, ili potvrda o dvije doze primljene vakcine (više od 14 dana mora proći od druge doze vakcine), ili dokaz da ste preboljeli COVID-19 prije više od dva, a manje od devet mjeseci (što se dokazuje pozitivnim PCR ili antigenskim testom od dana kada vam je dijagnosticiran COVID-19).

Svi ovi dokumenti moraju biti na jednom od idućih jezika: grčki, engleski, francuski, njemački, ruski, italijanski ili španski.

– Bez obzira na posjedovanje ovih dokaza, možete biti podvrgnuti testiranju prilikom ulaska u zemlju od strane nadležnih grčkih vlasti. Vodite računa i o poštovanju aktuelnih mjera protiv širenja COVID-19 koje su na snazi u Grčkoj! Sretan put i ugodan odmor – napisala je ambasadorica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79