Za koga je radio Čaba Der?

Još se ne zna kojoj će zemlji biti isporučen Čaba Der (38), poznatiji kao “nasmijani likvidator”, zloglasni plaćenik iz Srbije, koji je početkom marta u hotelu “Amadeus” u češkom Pragu pao u ruke tamošnje policije.

Za Derom, koji je u svega osam mjeseci počinio čak tri likvidacije, potjernice su raspisale četiri države – Srbija, Mađarska, Holandija i Španija. Nakon što je konačno uhvaćen i strpan iza rešetaka, odmah se pojavilo veliko pitanje gdje će mu se suditi za svirepe zločine.

Tako je nedavno odlučeno da se organizira multilateralni sastanak predstavnika pravosuđa Srbije, Češke, Španije, Holandije i Mađarske. Prema posljednjim informacijama, sastanak bi se trebao održati u Hagu, nakon čega bi se trebala staviti tačka na slučaj koji je digao na noge sve policijske agencije.

Druge države za sada na čekanju

Prema mišljenju nekih eksperata, prednost bi mogla imati Mađarska. Za Derom je, naime, prvu potjernicu i evropski nalog za lišenje slobode, koji, ujedno, važi unutar članica Evropske unije, raspisala upravo Mađarska, dok se posljednja prijavila Španija. Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i član Svjetske asocijacije šefova policija, kaže za “Dnevni avaz” da to što ga je prvo tražila Mađarska ne mora, zapravo, ništa značiti.

– Češka ima prednost po svim osnovama, prije svega zbog toga što je njihova policija izvršila lišenje slobode. Prema mojim saznanjima, češka policija sumnja da on stoji iza jedne profesionalne likvidacije u njihovoj zemlji tako da i zbog toga ima prednost. Sve druge države su za sada na čekanju – decidan je Nicović.

Prema njegovim riječima, može se desiti da se dokaže da je u nekoj drugoj državi počinio, recimo, pet likvidacija.

– Tada postoji mogućnost da Česi sklope sporazum i ustupe Čabu, jer je mnogo teže pet likvidacija nego jedno. Uglavnom, Češka ga može držati u pritvoru i nekoliko godina, dok se ne utvrde sve okolnosti. Česi će sigurno istraživati da nije počinio i druge likvidacije na njhovoj teritoriji… Moguće je da je radio i za obavještajne službe. Tada se otvara Pandorina kutija, jer može doći do razmjene podataka, odnosno do trgovine između Čabe i Češke s jedne strane i velikih sila, kao što su Njemačka i Velika Britanija, s druge… – pojašnjava naš sagovornik.

Nije bio solo igrač, iza njega su organizacije

Nicović tvrdi da Čaba nije bio solo igrač i da iza njega stoje kriminalne organizacije, koje, također, s nestrpljenjem očekuju informaciju gdje će mu se suditi kako bi se mogli organizirati da mu pruže pomoć ili da ga uklone da “ne propjeva”.

– Nije on tražio klijente nego su klijenti tražili njega, to je, valjda, svima jasno – kaže Nicović te na kraju dodaje:

– Čaba je mnogo interesantan i Srbiji i to ne samo zbog likvidacije na Banovom Brdu. I sami znate koliko je nerasvijetljenih likvidacija u Srbiji – zaključio je Marko Nicović.

Srbija: Likvidirao ga dok je pakovao dječija kolica

Srbija je za Čabom Derom raspisala potjernicu, jer je 5. januara ispred zgrade u naselju Banovo Brdo likvidirao Nebojšu Markovića. U Markovića je pucao dok je pakovao dječija kolica. Sumnja se da je Markovića likvidirao greškom, a da je meta bila druga osoba. Zločin su snimile kamere. Njegov saučesnik bio je Alen Cigler, zvani Mačka, koji je lišen slobode u januaru.

Mađarska: Natjerao ga da klekne pa mu pucao u glavu

Mađarska je za Čabom Derom tragala zbog likvidacije biznismena Lasva V. Zločin se dogodio 20. septembra prošle godine na parkingu u Budimpešti. Der je Lasva natjerao da klekne i pucao mu u glavu. Tijelo je bacio u obližnji potok i pobjegao.

Holandija: Uklonio žrtvu usred restorana

Holandija je za Čabom Derom tragala, jer je 30. jula prošle godine u Amsterdamu likvidirao hrvatskog iseljenika Ivana Serdušića. I ovog puta dolazak i odlazak sa mjesta zločina snimile su kamere restorana u kome je žrtva bila. Holandska policija ponudila je nakon zločina nagradu od 20.000 eura za informacije o Deru.

Španija: Ranio vođu “rakovičkog klana”

Špansko pravosuđe tereti Čabu Dera da je 28. avgusta 2017. u Barceloni ranio Nebojšu Stojkovića zvanog Stojke, vođu “rakovičkog klana”. Der je u njega sasuo četiri metka, ali je čudom preživio. Srbijanski mediji pisali su da su likvidaciju naručili pripadnici “kavačkog klana”.

Od sitnog lopova do okrutnog kriminalca

Ko je Čaba Der? Porijeklom je iz Čantavira kod Subotice. Oni koji ga bolje poznaju, kažu da je prvo bio sitan lopov, koga su u Kaznenopopravnom zavodu Sremska Mitrovica preobrazili u plaćenika.

Mikročestice se poklopile s trenirkom

Karijeru profesionalnog likvidatora počeo je još 2004. godine, kad je priznao da je likvidirao novosadskog kriminalca Branislava Jelačića. Zločinu je prethodio sukob zbog utjecaja na novosadskom narkotržištu. Der ni tada nije imao problem da počini egzekuciju pred desetak gostiju.

Utvrđeno je da je likvidaciju naručio sada pokojni Vojislav Škrbić. Der je tvrdio da ga je Jelačić angažirao da “odradi neki posao”, ali da je odbijao da ga isplati te mu prijetio. Zbog straha za vlastitu sigurnost, odlučio je da ga ukloni.

Interesantno je da je Čaba prilikom bijega biciklom pao i udario u parkirani automobil. Tada su izolirane mikročestice koje su se poklopile sa pocijepanom trenirkom, pronađenom kod Škrbića, nakon čega se klupko zločina počelo odmotavati.

Poslije 12 godina robije zbog ove likvidacije, izašao je u februaru 2017., ali se nije zaustavio pa je redom likvidirao u Amsterdamu, Budimpešti, Beogradu… Nakon dva mjeseca bijega, Čaba Der lišen je slobode u Pragu.

Interesantan je i bh. javnosti. Čaba Der je u martu prošle godine, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29), osuđen na godinu zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njih dvojica su u septembru 2017. lišeni slobode u Sarajevu sa pištoljem i “heklerom”, na kojima je bio montiran prigušivač. Der i Gojčević premješteni su nakon presude u zenički zatvor.

Zabrana ulaska u BiH na pet godina

Platili su šest mjeseci kazne, koliko im je tada preostalo, nakon čega su protjerani iz BiH. Dvojac je u aprilu prošle godine preuzeo interventni tim Službe za poslove sa strancima BiH te im je, uz protjerivanje, izrečena i zabrana ulaska u BiH na pet godina.

Crnogorski mediji tada su špekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments