Za minibus i quadove Vlada RS će potrošiti 270 hiljada maraka!

Piše: Ljiljana Kovačević

Hotel „Rajska dolina“ na Jahorini namijenjen je odmoru elite iz vlasti Republike Srpske.

U ovom hotelu ugledni gosti jedu iz porculanskih tanjira i piju iz kristalnih čaša, na koje je, uz šerpe, tepsije i ostalo posuđe, utrošeno 250 hiljada maraka. Pošto ovdašnji funkcioneri nisu skloni hodanju, jer se kreću samo u skupocjenim limuzinama i lete vladinim avionom i helikopterom, za ugodan boravak na planini Vlada RS nabavlja quadove.

Ugostiteljski servis Republike Srpske je 26. maja raspisao tender za nabavku ATV/QUAD vozila i pripadajuće opreme uz vozila, čija je procijenjena ukupna vrijednost 134.000 konvertibilnih maraka, bez PDV-a.

specifikacija

U Aneksu dva, objavljenom uz tendersku dokumentaciju, navedeno je da se, zapravo, ne nabavljaju četiri quada, već njih šest, i da uz ostalu opremu (kacige, rukavice, zaštitne dresove, wind stop jakne, sve po 12 komada), sve to košta 134.000 KM, sa uračunatim PDV-om 156.780 KM! Uz kvadove, Ugostiteljski servis je raspisao i tender za nabavku minibusa, za koji planira izdvojiti 120.000 KM.

Sve u svemu, za „Rajsku dolinu“, uz već uloženih dvadeset i nešto miliona maraka, izdvaja se još više od 270.000 KM.

Nonsens je da se Vlada RS zadužila na Londonskoj berzi za 300 miliona evra, po kamatnoj stopi od blizu pet posto, da bi, koliko toliko, mogla održati finansijsku likvidnost. To zaduženje, po lihvarskoj kamatnoj stopi, poreske obveznike u RS će koštati 375 miliona evra. Zaduženje na Londonskoj berzi omogućilo je Vladi RS da usvoji odluku o mizernom povećanju plata u RS (minimalac će iznositi 540 maraka umjesto 520 KM), ali zato za quadove na Jahorini izdvaja skoro 160 hiljada maraka.

U tenderskoj dokumentaciji nije tačno navedena marka quad vozila koju kupuje Ugostiteljski servis RS. Najviša cijena za CFFORCE quad je oko 13 hiljada evra, ali u tenderskoj dokumentaciji karakteristike vozila nisu precizno definisane, tako da cijena može da varira.

„Rajska dolina“ je već iz budžeta RS „pojela“ više od 20 miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79