Za modernizaciju Oružanih snaga BiH 45 miliona maraka

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je u ime Vijeća ministara BiH potpisao danas, 3. marta 2021. godine u Ankari, Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske i Implementacijski  protokol o finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojima se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

U ime Vlade Republike Turske navedene dokumente potpisao je turski ministar odbrane Hulusi Akar, a njihova implementacija trajat će narednih pet godina. Implementacijski protokol utvrđuje i načela za provođenje dijela finansijske pomoći u iznosu od 3,5 miliona turskih lira, koju Vlada Republike Turske donira odbrambenom resoru BiH i to za potrebe obuke i kurseva za pripadnike MO i OSBiH u Republici Turskoj.

Ovim je osiguran nastavak procesa modernizacije OSBiH, a samim tim i dobar osnov za jačanje kapaciteta i sposobnosti pripadnika OSBiH za izvršenje zakonom definiranih zadataka i dostizanje većeg nivoa interoperabilnosti sa NATO snagama. Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođena ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj od 2. do 6. marta 2021. godine.

Prije potpisivanja navedenih dokumenata ministri su tokom službenog susreta razgovarali o aktuelnim dešavanjima i bilateralnoj odbrambenoj saradnji.

Ministar Podžić se zahvalio ministru Akaru na pomoći i podršci koju Republika Turska pruža MO i OS BiH, posebno u pogledu dugogodišnje finansijske pomoći, omogućavanjem školovanja naših kadrova u vojno-obrazovnim ustanovama Republike Turske, na doprinosu u očuvanju mira i stabilnosti u BiH, pomoći u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Također, ministar Podžić je kolegu Akara upoznao sa trenutnim statusom dokumenta “Program reformi BiH” i stepenom realizacije zadataka iz odbrambenog resora. Naglasio je značaj implementacije dokumenta “Pregled odbrane” i “Plan modernizacije OSBiH” kao sastavni dio ovog dokumenta, čijoj će bržoj implementaciji značajno doprinijeti i realizacija danas potpisanih dokumenata o vojno-finansijskoj pomoći.

Delegacija MO i OSBiH svoje aktivnosti nastavlja u popodnevnim satima kada će, u skladu sa planom, posjetiti Vojnu akademiju kopnenih snaga Republike Turske u Ankari, gdje će se susresti sa kadetima iz Bosne i Hercegovine, ali i sa zvaničnicima ove vojno-obrazovne ustanove.

U delegaciji MO i OSBiH se nalaze i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Turskoj brigadir Željko Drljača, saopćio je MOBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79